В 16-ия ден на сагата със затъналия кораб Vera Su

...
В 16-ия ден на сагата със затъналия кораб Vera Su
Коментари Харесай

В 16-ия ден на сагата: Силен вятър спря укрепването на кораба Vera Su

В 16-ия ден на сагата със затъналия транспортен съд Vera Su край скалите на Камен бряг неприятно време спря опитите за подсилване на кораба с спомагателни котви. Същевременно от окръжната прокуратура в Добрич оповестиха, че няма вид прокурор да се качи на кораба за разпит на екипажа, тъй като корабът е недосегаем. С неуспех протичат опитите екипажът да бъде уверен да слезе на брега. Моряците се опасяват да не бъдат депортирани в Турция.

Силен вятър спря укрепването

Сутринта във вторник лодка на Българските военноморски сили с 6-ма на борда стартира подсилване на кораба, само че поради мощния вятър работата спря по обяд. Кадри на бТВ демонстрираха, че поради неприятното време и мощния вятър талази обливат палубата на Vera Su, съобщи bTV.

Все още не са пристигнали трите надуваеми баржи от Европейската организация по морска сигурност, с които да се разтовари корабът. Става въпрос за надуваеми баржи с съдържимост 100 кубика. Те са предопределени за предпазване на течни товари и имат дължина 15 метра и широчина 5 метра.

Сайтът Maritime.bg прави съмнение, че на тях се разчита за разтоварването на част от товара, до който към този момент е достигнала нахлулата в хамбара на кораба вода. Конкретно, благодарение на помпи се чака прекачване на част от товара от 2800 тона азотни торове.

Няма вид прокурор да се качи на кораба

Разследващите случая с Vera Su продължиха във вторник с убеждаването на екипажа да слезе на брега, съобщи Българска телеграфна агенция. След следващия отвод моряците да се изтеглят, договарянията не престават, съобщи за Българска телеграфна агенция Радослав Бухчев - административен началник на Окръжната прокуратура в Добрич, която води следствието.

В отговор на въпрос дали е изнемощял разновидността прокурор да се качи на борда Бухчев сподели: " Как да се качи, като няма достъп до кораба? ".

По думите му времето на Яйлата е неподходящо и екипажът няма по какъв начин да бъде разпитан и в околните дни предвид на предстоящата неприятна метеорологична прогноза.

Окръжният прокурор добави, че се планува показания да дадат капитанът или помощник-капитанът на Vera Su, както и двама моряци, които са били на вахта все още на произшествието.

Окръжната прокуратура в Добрич води следствието в три посоки, оповестиха към този момент от държавното обвиняване на брифинг.

Основният текст е за закононарушение по превоза - какви са аргументите, довели до случая. Ще се обяснява и въпросът - предвид на транспортираната от кораба амониева селитра, дали има замърсяване и нанесени ли са вреди на околната среда.

Прокуратурата ще проверява и дали дейностите на оправомощените държавни органи са били съответни и дали не е проявено безучастие от страна на длъжностни лица.

Страх от депортиране

Екипажът отхвърля да слезе от плавателния съд поради боязън от депортиране. Експерти пък към този момент са скептични от резултата от разпитите след изчакване повече от 2 седмици.

“Разпит може да се организира, когато казусът е топъл. Две седмици по-късно при разпит на екипажа надалеч няма по какъв начин да бъде открита действителната обстановка при засядането. Това е излишно и протоколно деяние. Това е измиване на ръцете, че нещо сме направили”, разяснява юристът по морско право Христо Раев прад бТВ.

Преди ден моряците от кораба оповестиха пред Българска национална телевизия, че се.

Преди ден заместникът на турския дипломат в България Ерман Топчу заяви на среща с транспортния министър Христо Алексиев, че корабособственикът към този момент е обезпечил профилирана компания за спасяването на кораба и чака документално удостоверение от българската страна. В отговор министър Алексиев съобщи, че българската страна ще даде удостоверение за ангажирането на подобен вид компания, само че чака да ѝ бъде показан явен проект с съответни стъпки за справяне със обстановката. Развитие по този сюжет обаче във вторник не протече.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР