В 12 области в страната има нарушения по програма Детско

...
В 12 области в страната има нарушения по програма Детско
Коментари Харесай

В 12 области има нарушения при детското зъболечение

В 12 области в страната има нарушавания по стратегия " Детско опазване на здравето " във връзка с зъболечението. Това са Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Стара Загора .

Това демонстрират резултатите от инспекцията на Върховна административна прокуратура за законността на изпълнените контракти на зъболекарите, подписани с Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ във връзка със съблюдаване на законовите условия.
 Зъболекари: Лечението от НЗОК е оскърбление
Зъболекари: Лечението от НЗОК е оскърбление

По думите на Анатолий Кънев казусът бил монополът

Проверката е в цялата страна. Тя се прави от контрольори от всички 28 районни здравноосигурителни каси и чиновници на Здравната каса.

Направени са общо 1745 инспекции . Те са в разнообразни поликлиники, заведения за първична извънболнична здравна помощ (ПИМП), лечебни заведения за профилирана извънболнична здравна помощ (СИМП), лечебни заведения за извънболнична дентална помощ (ИДП) и лечебни заведения за болнична здравна помощ (БМП).
 Проверяват дали медици и зъболекари съблюдават договорите си с НЗОК
Проверяват дали медици и зъболекари съблюдават договорите си с НЗОК

Проверката е разпоредена от Върховната административна прокуратура

При инспекцията са открити 4 537 бр. нарушавания . Най-честите нарушавания са заплащане или доплащане от обезпеченото лице за типове активност, която се дава от Касата .

Нарушенията са на правата на здравноосигурените лица като е желано непозволено възнаграждение на потребителска такса.

Прокурорите са описали нарушавания на условията за налично и механически изправно здравно съоръжение и обзавеждане в зъболекарски кабинети. Има нарушавания, свързани с определяне на лекарствени артикули и други

Предстоят наказания на откритите от прокуратурата лица. В някои съответни случаи материалите от инспекцията са препращани за предприемане на дейности по подготвеност от други органи .
 Съдят ортодонт за неизвършени, само че вписани операции
Съдят ортодонт за неизвършени, само че вписани операции

Повдигнато е обвиняване за документна машинация

Във Велико Търново прокурорите са открили при един ортодонт регистрирани и заплатени дентални действия , които не са осъществени. Договорът на изпълнителя с НЗОК е преустановен и документите са изпратени на прокуратурата във Велико Търново.

В Пазарджик има непозволено взети такси за избор на лекар/лекарски екип при признати здравноосигурени лица по неотложност. Преписката е предоставена на вниманието на Изпълнителна организация Медицински контрол за предприемане на нужните дейности.

След констатиране на нарушаванията от контролните органи са наложени наказания в общ размер от 112 879.00 лева . Предстои в допълнение налагане на наказания в общ размер до 404 395.00 лева
 Обвиниха петима зъболекари и IT за източване на 120 хиляди лева от Здравната каса
Обвиниха петима зъболекари и IT за източване на 120 хиляди лева от Здравната каса

За закононарушението законът планува от 2 до 8 години затвор

В лечебни заведения в областите Ловеч, Плевен и София област има нарушавания, за които следва издаване на заповеди за налагане на глоба " преустановяване на контракта ". Ще бъдат възобновени суми размер на 706 705.11 лева

Целта на инспекцията е гарантиране на нормативноустановеното право на достъп до здравна помощ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР