В 11.41 часа на 7 декември 1988 г. земетресение с

...
В 11.41 часа на 7 декември 1988 г. земетресение с
Коментари Харесай

29 Години От Адския Трус В Армения, Който Погреба Десетки Хиляди И Срина Цели Градове! Изтече Ново Видео!

В 11.41 часа на 7 декември 1988 година земетресение с магнитуд 7,2 бала по скалата на Рихтер разклаща над половината от територията на тогавашната руска република.

Епицентърът на унищожителния трус е край градчето Спитак, което е изцяло разрушено, както и 80 % от градовете Ленинакан (дн. Гюмри) и Кировакан (дн. Ванадзор). В зоната на бедствието се оказали 970 000 души.

Според публични данни починалите са 28 854 души, 140 000 остават инвалиди, към 500 000 остават без покрив, а 40 % от стопанската система на страната е унищожена. Една трета от жертвите са деца в учебна възраст, защото трусът е сринал стотици учебни заведения, детски градини и лечебни заведения.
Вижте фотоси

Според експертите, освободената сила от труса е била еквивалентна на гърмежа на 10 атомни бомби, като тази, хвърлена над Хирошима. Очевидци на страшните събития описват, че в първите секунди на труса, който е бил отвесен, постройките безусловно са " подскочили " във въздуха, след което под разрушенията са заровени живи хиляди хора. Арменците, които са били по улиците, пък мъчно са могли да се държат на краката си, написа дир.бг.

Заради големите размери на нещастието, руското държавно управление за първи път позволява задгранични екипи - от 11 страни, в това число Съединени американски щати, Франция и Швейцария, да вземат участие в избавителните интервенции.

В формален отчет на американски сеизмолози до Конгреса на Съединени американски щати се споделя, че в първите известия на руската осведомителна организация ТАСС се говорело за „ сдържан трус ”, без да излиза наяве, че в Армения в действителност се разиграва голяма покруса с десетки хиляди жертви. Едва след много часове се появяват информации за същинските мащаби на разрушенията.

Спасителните интервенции обаче стартират едвам на третия ден след земетресението. В региона на труса дошъл и Михаил Горбачов със брачната половинка си Раиса, която, съгласно очевидци, виждайки размерите на нещастието, избухнала в ридания. За няколко дни в страната са разпънати 50 000 палатки и 200 000 полеви кухни.

Фатална за броя на жертвите обаче се оказва и неприятната организация на превоза, пренасящ потърпевшите. Оказва се, че в целия Съветски съюз има единствено една единствена мобилна станция за мостра на кръвни съставни елементи.

" В Спитак бе доста по-страшно от Чернобил. В Чернобил радиацията бе незабележим зложелател, а в Спитак на всички места се виждаха раздрани тела и се чуваха стонове под разрушените здания. Затова и нашата задача бе освен да помогнем и да извадим живите отдолу под руините, само че и почтено да погребем мъртвите. И всичко това продължи половин година ", споделя генерал-майор Николай Тараканов, който е ръководел избавителните работи в сринатото със земята арменско градче.

Във възобновяване на разрушената Армения вземат участие 45 000 строители от всички руски републики, само че след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики работите са прекратени. Преките вреди от мощния трус се правят оценка на 10 милиарда рубли (към 1988 година - бел.ред), а със средствата за възобновяване сумата нараства съвсем двойно. Икономическите вреди пък се правят оценка на над 13 милиарда $.

Все отново от 1989 до 2008 година към 60 000 арменци получават нови жилища. Според управляващите, до 2018 година казусът с жилищата на потърпевшите при труса преди 29 години хора би трябвало да бъде дефинитивно решен.

В памет на жертвите на Спитакското земетресение на 7 декември 1989 година е пусната в послание монета от 3 рубли, а на 7 декември 2008 година в центъра на град Гюмри е повдигнат монумент.
Tags: ОЩЕ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕБЕДСТВИЕКАТАКЛИЗЪМ
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР