В 1 115 секции в страната ще се гласува с

...
В 1 115 секции в страната ще се гласува с
Коментари Харесай

ЦИК още не е платила на Сиела Норма машините от предишните избори

В 1 115 секции в страната ще се гласоподава с две машини. Определени са по следния аршин: в тези секции би трябвало да са дали своят вот повече от 425 души на изборите на 4 април. От ЦИК не са платили на компанията реализатор машините от предходните избори, защото към момента чакат информация във връзка със софтуера.

Изпитванията на машините в Института по метрология демонстрират: те могат да работят при 0 и при 45 градуса. Лепенето на стрелки, които демонстрират по какъв начин да се слагат картите в машините, е неразрешено.

Нито с тиксо, нито да бъдат дезинфекцирани с някакви гелообразни дезинфектанти. Единственият дезинфектант, който е подобаващ за дезинфекциране и както на екрана на машината, по този начин и на смарт-картите, е 75 % етилов алкохол, защото имахме случаи в едно от местата за гласоподаване - всички смарт-карти са развалени заради третирането им с несъответствуващи материали, сподели Росица Матева - представител на ЦИК.

От ЦИК към момента не са платили на компанията реализатор машините от предходните избори и по този начин две седмици преди вота те към момента не са благосъстоятелност на комисията.

Все още няма осъществено заплащане, защото към момента не е призната работата. Продължаваме да чакаме спомагателна информация във връзка със софтуера. Те са техни, само че не считам, че няма да ги дават за изборите, защото, както знаете, на тях им е предоставено с друга социална поръчка и различен контракт логистиката на идните избори, както и инсталирането и параметризирането на софтуера за тези избори, добави Матева.

От ЦИК припомниха и по какъв начин се работи, в случай че гласоподавател се опита да снима своя избор.

Не може да снима машинният избор. Би трябвало секционната комисия да реагира, в случай че гласоподавател направи опит да си снима вота, сподели Цветозар Томов, представител на ЦИК.

Машините за чужбина към този момент пътуват. Германия не е дала позволение за избори в две секции - в Манхайм и Щутгарт.

Но хубавото е, че става дума за градове, където има и други секции и българите в тези градове няма да бъдат лишени от опцията да гласоподават в града, в който живеят, добави Томов.

Хора, които са подали заявление за гласоподаване в чужбина, само че се върнат в България за изборите - ще могат да гласоподават.

Карантинираните могат да подават заявки за гласоподаване с преносима секция до последния миг - даже в деня на изборите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР