Узбекската кухня се влияе от местното земеделие, както в повечето

...
Узбекската кухня се влияе от местното земеделие, както в повечето
Коментари Харесай

Рецепта на деня: Шавля по узбекски

Узбекската кухня се въздейства от локалното земеделие, както в множеството страни. В Узбекистан се отглежда доста зърно, тъй че хлябът и юфката са от огромно значение, а узбекската кухня се назовава „ богата юфка “. Агнешкото е известен тип месо заради изобилието на овце в страната и е част от разнообразни узбекски ястия.
Основното ядене на Узбекистан е пилаф, който нормално се прави от ориз, части месо, настъргани моркови и лук.  Други добре известни национални ястия включват шурпа (шурва или шорва), чорба, приготвена от огромни части тлъсто месо (обикновено агнешко) и пресни зеленчуци; както и шавля!
В рецепта на деня ще ви представим едно отлично предложение от узбекската кухня - шавля!
Шавля е необикновено апетитно, ароматно и вкусно ядене, уместно както за вечеря, по този начин и за празнична маса.

Необходими артикули - месо (говеждо или свинско) - 500 гр.
- нахут - 1 чаша
- ориз - 1 чаша
- моркови - 2 броя
- лук - 2 броя
- растително масло - половин пакетче
- ябълки - 2 броя
- куркума - 1 ч.л.
- подправки на усет
- сол на усет
Начин на подготвяне 1. Обелете лука и морковите. Нарежете морковите на линии или го настържете с ренде. Лукът се нарязва на половинки или пръстени.
2. Измийте месото и нарежете на части
3. Предварително накиснете нахута със студена вода и сварете. Измийте ябълките, отстранете сърцевината, нарежете на 2 елементи.
4. Сложете половин пакетче масло в тенджера и загрейте добре. Сложете лука в него и запържете добре. Добавете месото в тенджерата и запържете дружно с лука, до момента в който цялата течност се изпари и месото се запържи здобре. Сложете морковите и ги задушете с лука и месото за към 5 мин. Налейте малко вода със сол, сложете куркума, подправки, предлага се кимион.
5. Добавете към половин литър и изсипете нахута. В средата на варенето натопете половинките от ябълките или ги поставете цели. Оставете ги да врат 5 мин. Изсипете ориза върху нахута, разстелете го и гответе на междинен огън за 15 минути. Налейте вода (вряща вода), според от това по какъв начин оризът ще я усвои.
6. След 15 минути готвене затворете тенджерата с похлупак, намалете котлона до най-малко и гответе още 10-15 минути със затворен похлупак.
7. Отворете капака. Разбъркайте добре и сервирайте.
8. Приятен вкус.
източник: lozhka.su
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР