Узаконяват построеното по “Хемус без документи, за да не бавят

...
Узаконяват построеното по “Хемус без документи, за да не бавят
Коментари Харесай

Узаконяват построеното по “Хемус” без документи, за да не бавят магистралата


Узаконяват издигнатото по “Хемус ” без документи, с цел да не бавят автомагистралата. Изградените уреди по “Хемус ”, за които не е издавано строително позволение, ще бъдат узаконени със специфични ремонти в закона. Захранването на будки с ток ще става с разрешение за градеж, написа „ 24 часа “.
Изградените уреди по автомагистрала “Хемус ”,
за които не е издавано строително позволение и няма подготвен план, ще бъдат узаконени със специфична корекция на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Проектът за промени е пуснат за публично разискване от служебния министър на районното развиване Иван Шишков за да се вкара в
новия парламент незабавно след неговото сформиране.Същността на измененията в този момент е, че към този момент издигнати детайли на техническата инфраструктура, за които не е имало издадени строителни бумаги, стават “търпими ” по смисъла на закона и не е нужно да се унищожават.Поправката се прави за почнали към този момент
строителни действия по новите лотове на автомагистрала “Хемус ” да не се окажат отвън закона. Още през 2019-2020 година по секторите сред четвъртия и шестия лот бяха направени насипи, диги, краткотрайни пътища и други. За тях обаче се оказа, че нямало одобрени планове, нито са издадени позволения за строителство.
С други промени прокарването на ток и други
свързвания даже на краткотрайни преместваеми обекти ще става с позволение за градеж. Това се прави, с цел да се предотвратят случаи като този от 2019 година, когато токов удар умъртви 15-годишно дете в центъра на София. Проблемът е, че по настоящия закон зареждането с електричество на краткотрайни обекти не е обвързвано с никакви позволения.
Друга част от измененията облекчаваразрешителния режим – за здания, които занапред ще се строят и имат до 3 жилища, както и за вили, няма да има условие отпадните води да се заустват и пречистват.
Това обаче ще важи за всички останали жилищни здания в обитаеми места и селищни формирания без канализация. В момента у нас те всеобщо се заустват в септични ями.
Дават се и 5 година период за обезщетяване на хората,
чиито имоти са попаднали в обсега на площи за озеленяване по новоприетите общи устройствени проекти. Ако общината не предприеме отчуждаване, притежателят ще има правото да нападна съответния организационен проект  и да промени статута на имота.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР