Уютни спални вагони, плъзгащи се врати и удобни извити седалки,

...
Уютни спални вагони, плъзгащи се врати и удобни извити седалки,
Коментари Харесай

По-добри от самолет: Ново поколение нощни влакове иска да измести късите полети

Уютни спални вагони, плъзгащи се порти и комфортни извити седалки, които подсигуряват оптимален комфорт и усамотение. Това чака пасажерите в Европа, които решат да пътуват с нощните влакове от ново потомство, които предстоят да тръгнат от идната година, споделя " Гардиън ".

Проектът е на комерсиалната марка NightJet - част от австрийската национална железница ÖBB, която се смята за един от международните водачи в региона на нощното пътешестване с трен. Дизайнът на транспортните средства беше показан тази седмица, като създатели на пътеписи и фенове бяха поканени в столицата Виена, с цел да ги прегледат. Присъстващите споделиха, че новите влакове имат капацитета да дадат нов подтик на бранша на фона на енергийната и климатичната рецесия.

Дизайнът на вагоните е съгласуван с желанието на пасажерите за повече усамотение и сигурност, като включва кабини, сходни на пашкули, със заключващи се порти за обособените пасажери и плъзгащи се щори сред кабините, с цел да може да се беседва сред пасажерите, когато това е належащо. Други модерни улеснения включват безвъзмездна безжична връзка, места за електрозахранване, регулиращо се осветяване и меки места за сядане. Всеки един от влаковете разполага и със лична баня и тоалетна.

Маршрутите, по които се чака да пътуват NightJets, обгръщат градове като Виена, Будапеща, Берлин, Милано, Рим и Цюрих. Първите 33 влака ще бъдат пуснати в употреба идващото лято, а до 2025 година ще бъде пуснат цялостния им брой.

ÖBB introduced a new generation of night trains. And it looks cool
— CFTS Media (@CFTS_UA)
Всеки от тях разполага със седем вагона, в това число два вагона за сядане, два спални вагона с отделения за двама души и три спални вагона за по четирима души, както и миникабини за самостоятелни пасажери. Всеки трен може да транспортира 254 пасажери, което е повече от потенциала на множеството самолети на къси дистанции, и ще може да се движи със скорост до 230 км/ч.

Нощните и спалните влакове към този момент са известни в редица страни в Европа - измежду които Франция, Италия и Германия. От 1 септември започва и нова услуга с електрически спален трен от Хамбург до Стокхолм, която разрешава на пасажерите да пътуват от Англия до Швеция за по-малко от един ден.

" Време е полетите на къси дистанции да останат в предишното ", споделя френската стартъп компания Midnight Trains.

And now for the greatest innovation on these new sleeper trains: The minisuites, individual privacy at couchette prices.
— The Man in Seat 61 (@seatsixtyone)
NightJet дава обещание, че цените ще бъдат конкурентни на тези на самолетните компании, като билетите за спален вагон ще се оферират на цени сред 50 и 100 евро. Компанията съобщи, че вагоните ще обезпечават достъп и за инвалидни колички. Пускането на влаковете се забави заради проблеми по веригата за доставки и провокации, свързани с пандемията от ковид.

" Пътуването с NightJet е 50 пъти по-благоприятно за климата, в сравнение с същото пътешестване със аероплан ", съобщи австрийският министър на околната среда Леонор Гевеслер, която поддържа напъните за поощряване на пътуванията с влакове.

Някои лобисти обаче предизвестиха, че упованията за това, че за пътешестване с нощен трен от ден на ден ще измества авиацията, има заплаха да загуби цената си, в случай че политиците на национално и европейско ниво не го поддържат категорично. Те се базират на редица проблеми, като да вземем за пример високите цени, дължащи се на възходящите разноски за сила, дефицита на личен състав и лятото, изпълнено с ужасни закъснения на железниците.

Партията на Зелените в България, които са част от ръководещото в страната държавно управление, се пробваха да предложат проект за обединена европейска мрежа от нощни влакове, сплотяваща към 40 дестинации като Варшава, Амстердам, Виена, Бордо, Мюнхен, Барселона и даже Лондон, само че към този момент без резултат.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР