Уврежданията са осигурителен риск. Мястото на ТЕЛК-а, без значение как

...
Уврежданията са осигурителен риск. Мястото на ТЕЛК-а, без значение как
Коментари Харесай

Капка Панайотова: Системата на ТЕЛК трябва да бъде премахната

Уврежданията са застрахователен риск. Мястото на ТЕЛК-а, без значение по какъв начин се споделя, не е в Министерство на здравеопазването. Решението на ТЕЛК минимум оказва помощ на хората с увреждания в системата на опазването на здравето. Ако не бъде отстранен ТЕЛК-ът като част от Закона за хората с увреждания, търсенето на ТЕЛК-ове ще бъде още по-голямо, тъй като нараства поддръжката за хората с увреждания.
Когато има търсене, ще се появи предложение. ТЕЛК-ът би трябвало да обслужва единствено и само осигурителната система, изясни Капка Панайотова от Центъра за самостоятелен живот пред БНР. Според нея идните избори са в основата на тази " съмнителна акция на прокуратурата ".

„ Кучето е заровено на напълно друго място – то е в ролята, която има решението на ТЕЛК. Това е ролята на повсеместен ключ към всичко. Не може да се дефинира - човек с увреждане да бъде този, който има решение на ТЕЛК над 50% изгубена продуктивност или тип и степен на увреждане. В тази система има тъкмо толкоз корупция, колкото на всички места в страната – нито повече, нито по-малко. Не може един документ да не бъде издирван от всеки, който има нужните диагнози “, разяснява Капка Панайотова.

По думите ѝ лекарите в комисиите работят с таблица, в която са изброени диагнозите и за всяка от тях има прибавен избран % загуба на продуктивност. Според нея това е извънредно неуместно и остаряло схващане.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР