Увредените от болести и вредители гори с потенциална опасност от

...
Увредените от болести и вредители гори с потенциална опасност от
Коментари Харесай

Възстановяват унищожени от болести гори

Увредените от заболявания и вредители гори с евентуална заплаха от пораждане на ерозия, както и площи, граничещи с язовири и водни басейни, употребявани за водоснабдяване, ще бъдат възобновени предпочитано. Това стана ясно на провелото се в Изпълнителна организация по горите работно заседание по отношение на възобновяване на повредени гори от заболявания, вредители и естествени въздействия.

" Изкуствените иглолистни гори са изиграли своята роля за основаването на горска конюнктура и с помощта на тези залесявания преди 50-60 години ерозията е овладяна и образът на доста от регионите е изменен в позитивна посока. Нашата задача е поради направения експертен разбор на обстановката да изготвим икономическа аргументация и да продължим с дейната работа и залесителни действия, свързани с превъзмогване на казуса, обвързван със съхненето на иглолистните култури ", акцентира инж. Григор Гогов, изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по горите.

Като предпочитани площи за залесяване са избрани и повредените горски територии към обитаеми места, в предпазени територии и зони, към туристически обекти и направления. С преимущество ще се употребяват локални и по-сухоустойчиви дървесни типове, като ще се избират смесените култури. Няма да бъдат подценени иглолистните типове, като черен бор и кедър, които са потвърдили своите преимущества и резистентност, единомислещи са специалистите.

В огромна част от засегнатите насаждения се настанява локалната растителност. Според капацитета за естествено обновяване, ще бъдат избрани площите, които ще бъдат оставени за естествено обновяване и тези, които ще бъдат залесявани. Задача на лесовъдите е да вземат ограничения за направляване на възобновителните процеси, а където е належащо навреме да се възвръщат засегнатите гори посредством залесяване с подобаващи устойчиви типове.

Експертите дискутираха въпроси, свързани с обезпечаването на първокласен посевен и посадъчен материал като се сплотиха към мнението, че активността е обвързвана и с възстановяване и модернизиране на положението на горските разсадници. На съвещанието участваха представители на научните среди от Лесотехническия университет, управлението на ИАГ, специалисти от Агенцията, шефове и специалисти по залесяването от районни дирекции по горите, лесозащитните и семеконтролните станции в страната и държавните горски предприятия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР