Уволненията на двама висши ръководители в сферата на сигурността, които

...
Уволненията на двама висши ръководители в сферата на сигурността, които
Коментари Харесай

Проблемът е в Зеленски, не в неговите кадри


Уволненията на двама висши ръководители в областта на сигурността, които предприе Зеленски, са освен закъснели, само че и прикриват доста по-сериозни проблеми, счита Евгений Тайзе.

Уволненията на шефа на Украинската работа за сигурност Иван Баканов и на основната прокурорка Ирина Венедиктова бяха съществено политическо земетресение за Украйна. В разгара на войната, когато нормално се чака държавното управление да усили оптимално консолидацията, сходен ход наподобява като обществено наказание на най-близките довереници.

Във видеопосланието си в неделя президентът загатна единствено за краткотрайно премахване на двамата. Той насочи рецензии само към обстоятелството, че прекалено много чиновници на техните ведомства от източната и южната част на Украйна са минали на страната на Русия, откакто тези райони бяха окупирани.

Възможно ли е войната да е принудила президента да премисли метода си, откакто в началото се беше обкръжил най-много с другари и някогашни бизнес сътрудници? Едва ли. Тъй като ходовете му наподобяват решителни единствено на пръв взор. Първоначално се говореше единствено за краткотрайно премахване, не за уволняване. От президентството обявиха, че желаят да проверяват случаи на държавна измяна в двете ведомства. След което обаче събитията внезапно се развиха доста бързо: още във вторник Народното събрание в профил Баканов и Венедиктова по искане на Зеленски. Не стана дума за никакво следствие, както бе оповестил президентът предия ден.

Ирина Бенедиктова и Иван Баканов

. И то тъкмо тогава, когато трябваше да поеме отговорност за неуспехите на околните му хора.

Предателството на един военачалник

Случаите на измяна или дезертиране в службите за сигурност станаха известни още в първите седмици на войната. Но на Зеленски му трябваха месеци, с цел да реагира. Достатъчно е да споменем случая с генерала от Службата за сигурност Андрей Наумов, който отпътува от страната на 23-и февруари, тъкмо ден преди съветската инвазия.

Наумов бе дясната ръка на Баканов в Службата за сигурност. Покровителят му направи Наумов военачалник от разузнаването единствено в границите на няколко месеца. Като шеф на отдел " Вътрешна сигурност ", протежето на Баканов в действителност трябваше да разкрива случаи на корупция в службата или да търси предатели. Бягството му от страната беше задоволително съображение за отстраняването на Баканов.
Редакцията предлага
Истинският проблем обаче не е Баканов, а Зеленски, който го направи началник на Службата за сигурност. Баканов е непосредствен другар на президента, познават се от деца, а по-късно следват дружно и стават сътрудници в шоубизнеса. Единствената причина той да оглави Службата за сигурност е стремежът на Зеленски за власт и желанието му персонално да управлява разузнаването посредством собствен поддръжник. И вместо да признае, че назначението е било неточност, президентът се опита първо да го в профил краткотрайно, с цел да отвлече вниманието.

Факт е - и двамата носят отговорност за това, че Службата за сигурност, която в никакъв случай не се е употребила с изключително добра известност, не бе прочистена преди нападението на Русия. Корупцията, а в този момент и измяната към момента са на дневен ред в Украйна.

Колебанието на президента в това отношение поражда подозрения по въпроса дали е осъзнал грешката си. Не е добра концепция да назначиш някого на значим пост в разузнаването, единствено тъй като си го познавал цялостен живот.

Ще бъдат ли осъществени промените?

Има доста учредения да се допуска, че тези уволнения имат общо и с евентуалните рецензии на западните сътрудници. В речта си в неделя президентът освен насочи упреци към Баканов и Венедиктова - той прикани и за допустимо най-скорошното избиране на антикорупционен прокурор.

Няколко от посланиците на страните от Г-7 в Украйна разкритикуваха обстоятелството, че виновната за този избор комисия към този момент съвсем две години не е почнала работа. Досега президентът пренебрегваше тези гласове. Критиките за липса на политическа воля за промяна на раздутата вътрешна разследваща работа, обхваната от корупционни кавги, също бяха подценени.

Но в този момент Зеленски към този момент не може да на им обръща внимание.. И в този момент незабавно нужните промени за подсилване на украинската държавност ще би трябвало да бъдат осъществявани в разгара на войната. Но за това са нужни най-хубавите експерти - не приятелите на президента от детинство.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР