Уволненият през март тази година директор на отдел Рибарство и

...
Уволненият през март тази година директор на отдел Рибарство и
Коментари Харесай

Скандално назначение в ИАРА извежда отново рибарите на протести

Уволненият през март тази година шеф на отдел " Рибарство и надзор " в Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури Николай Иванов е бил назначен на по-високата служба зам.-директор на ИАРА със остарелия си сектор през вчерашния ден. За това сигнализираха пред OFFNews от съдружие " Черноморски изгрев ". Рибарите протестираха в продължение на месеци предходната година и при започване на тази точно поради работата на Иванов, упрекнаха го даже в репресии, а в този момент са безапелационни - митингите не престават.

Общинският консултант в Бургас Николай Иванов беше отхвърлен с формален претекст, че не дава отговор на критериите за заемането на длъжността. Беше уволнен от същия шеф, който го назначава в този момент на по-висок пост - Галин Николов. Официална информация за назначението няма - такава не е оповестена нито на уеб страницата на ИАРА, нито медиите бяха известени за решението от организацията или Министерството на земеделието и храните.

OFFNews потърси господин Николов, само че на телефона му отговори жена, която изясни, че той не е в постройката и даде обещание шефът или чиновник от пресцентъра да ни потърси. Това досега не се е случило, само че в случай че получим позицията на Галин Николов, ще я публикуваме. Редакцията е подготвена да даде думата и на господин Николай Иванов.

Във връзка с назначението през днешния ден имаше среща сред управлението на " Черноморски изгрев " и зам.-министъра на земеделието Атанас Добрев, на която е участвал и Николай Иванов, описа ръководителят на Управителния съвет на сдружението Емил Милев.

На нея риболовците са връчили писмо на зам.-министъра до министър Румен Порожанов, шефа на ИАРА, бургаския кмет Димитър Николов с копие до премиера Бойко Борисов, което бе изпратено и до OFFNews. Адресирали го до всички виновни за бранша, тъй като " за нас е изцяло необяснимо кой и с какви причини реши да „ увеличи “ неотдавна уволнения от ИАРА общински консултант ".

В писмото се споделя още:

" Уважаеми господин министър,

Въпросното предопределение в ИАРА е извънредно неприятен сигнал към целия рибарски отрасъл. Ако никой от подчинените ви не е събрал храброст да ви уведоми, би трябвало да знаете, че точно поради активността на въпросното лице при предходния му престой в ИАРА се стигна до невиждани двумесечни митинги на риболовци, при които бяха блокирани пътни артерии и пристанища. Само преди няколко месеца в детайли аргументирахме дейностите си срещу предходното управление на ИАРА, като представихме безспорни доказателства за парадоксите, до които доближи ръководеното от Иванов звено в ИАРА – Бургас. В последна сметка, даже екипът на министър Десислава Танева призна като неприемливи забележителна част от дейностите на тогавашното управление на ИАРА, които на процедура водеха морския ни лов на риба към закриване.

Повишаването на Николай Иванов в Агенцията се схваща от нас като нахален акт от позицията на силата, с който се демонстрира, че не секторът, а политическите назначения са от първостепенно значение за управлението на МЗХГ ".

Авторите му са безапелационни, че " повече от притеснително е, че първите ви дейности в бранша са скандални кадрови назначения на лица, които нямат нужния опит и подготовка, потвърдили с активността си само дарба за репресии и неуважение наредбите на закона и актовете на министъра на земеделието и храните ".

Рибарите желаят среща с Порожанов, която да се състои в границите на една седмица.

" Молбата ни идва на фона на скандалните назначения в ИАРА и сигналите от Министерство на земеделието и храните за идни ограничаващи ограничения в Черно море, които се оповестяват на сектора апропо, без да е ясно кой ги предлага, заради какви аргументи и с какви причини. Уверяваме ви, че всевъзможни стъпки от страна на МЗХГ за ограничение на нашата активност, без да е регистрирана позицията ни, ще докара до нежелани и за двете страни резултати ", пишат те.

Те се обръщат и към изпълнителния шеф на ИАРА с думите:

" Преди седмица ви попитахме дали Николай Иванов е назначен още веднъж в ИАРА. Вие не отговорихте на запитването ни. Днес разбираме, че сте назначили Иванов за собствен заместител. Вие сте част от ИАРА и нейното управление от няколко години. Напълно осведомен сте с аргументите, довели до митингите в края на 2016 година и началото на 2017 година По време на митингите персонално чухте от първа ръка потресаващи данни за репресии и превишаване на права при контролните действия под управлението на Николай Иванов. Впоследствие самичък предприехте коригиращи стъпки, в това число промени в актове на министъра на земеделието и храните, за попречване на порочните практики. Именно вие уволнихте Николай Иванов като чиновник на ИАРА откакто дейностите на същия доведоха до най-големите митинги в риболовния отрасъл. Ето за какво за нас е от извънредно значение да знаем заради какви аргументи за три месеца променихте мнението си за въпросния чиновник, какво се случи за това време и с кои свои качества, обучение или подготовка въпросното лице заслужи вашето доверие да го назначите за зам.-директор на ИАРА. Моля също по този начин да бъдем известени дали ще назначите други уволнени от вас чиновници и следва ли следващата чистка в ИАРА, която би трябвало да извършите от непознато име, за разпра и реваншизъм, и в интерес на ползи, далечни на риболовния бранш ".

Чрез писмото си те пишат и до бургаския кмет следното:

" Това е второто ни послание към вас в границите на половин година. Причината е същата – основателните ни подозрения, че значимите въпроси в бранш " Рибарство " са от компетенциите на община Бургас и кмета на града във ваше лице. Последните кадрови решения в бранша провокират основателни подозрения, че същите не зависят от управление на МЗХГ и ИАРА, а от вас. Убедени сме, че сте осведомени с аргументите за митингите на риболовни отрасъл от предходната година, който сплоти риболовци от Ахтопол, Царево, Приморско, Черноморец, Поморие, Несебър, Бяла, Варна, Балчик, Каварна и Шабла. Няма да ги изреждаме още веднъж, само че би трябвало знаете, че огромна част от тях са заради активността на общинския консултант Николай Иванов, за чието предопределение в ИАРА се твърди, че сте упорствали. Не желаеме да насочваме лични квалификации към който и да било, които да обиден достойнството и достолепието му, само че за нас е безусловно неразбираемо какви са вашите причини за сходно предопределение в организацията. Като кмет на града би трябвало да знаете също, че след преместването на Агенцията в гр. Бургас ръководството на бранша падна на извънредно ниско равнище. Очаквахме, че близостта на администрацията до действителния бранш ще помогне на нашата работа и ще усъвършенства и модернизира администрирането на другите процеси. Нищо сходно не се случи. Процеси, които бяха нормативно уредени и работещи бяха прекратени заради неразбираеми аргументи. ИАРА се трансформира в администрация, която служи на разнообразни локални ползи, чиято съществена роля е да обезпечи работно място за политически фигури без нужната подготовка. Тъй като ви одобряваме като виновен човек, чиято работа за града е показателна със своите резултати, чакаме вашата позиция, с която да разсеете подозренията, че ИАРА е подчинена с изключение на на министъра на земеделието, храните и горите, само че и на кмета на община Бургас ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР