Уволненият през 2016 г. от министъра на енергетиката Теменужка Петкова

...
Уволненият през 2016 г. от министъра на енергетиката Теменужка Петкова
Коментари Харесай

Ръководството на държавната енергетика беше внезапно сменено

Уволненият през 2016 година от министъра на енергетиката Теменужка Петкова Жаклен Коен в този момент е назначен от нея на същия пост

© Велко Ангелов Енергетиката в страната получи ново управление ненадейно и без никакво пояснение. С протоколно решение и без никакви разисквания министърът на енергетиката Теменужка Петкова е сменила управление на Българския енергиен холдинг.

Формалният мотив за рокадите е приключването на мандатите на сегашните членове на борда на шефовете, само че методът, по който се случват промените и хората, които са назначени, приказват за по-дълбоки зависимости и нов курс е енергетиката на страната. Първите реакции на хора от сектора са единомислещи - това е сигнал за прекъсване на промените в бранша.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики. Уволнен по телефона

С решението на Петкова изпълнителният шеф на БЕХ Петьо Иванов е заменен с Жаклен Коен, който и преди е заемал тази служба. По информация на " Капитал " досегашният шеф Иванов е научил за уволнението си по телефона, до момента в който е бил в чужбина по длъжностен ангажимент. Мотиви не са му били обявени.

Мястото на шефа на НЕК Петър Илиев в Съвета на шефовете на холдинга пък е обещано на Андон Андонов, който е шеф на " Мини Марица-изток ". Илиев неотдавна изпадна в конфузната обстановка да подаде оставка като началник на НЕК поради подозрителен търг за електрическа енергия, а след това да не си я одобри като ръководител на борда на БЕХ.

Единствено шефът на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " Живко Динчев резервира мястото си в управлението на БЕХ.

Министър в сянка

Връщането на Жаклен Коен отпред на БЕХ е повече от необичайно. През февруари 2016 година той бе уволнен от този пост точно от министър Теменужка Петкова. Официално оповестеният от нея претекст бе, че Коен не се оправя с финансите на холдинга и не е постигнал позитивни резултати при решаването на проблемите в енергетиката. В същото време е реалност, че при ръководството на Петьо Иванов финансовото положение на БЕХ се стабилизира и като цяло в бранша няма такива разтърсвания както преди години.

Звездата на Коен в държавната енергетика изгря по времето на кабинета " Орешарски ", когато влезе в борда на АЕЦ " Козлодуй ", а по времето на втория кабинет на ГЕРБ стана негов ръководител, след което беше изстрелян до изпълнителен шеф на Българския енергиен холдинг. Още тогава в бранша се говореше, че посредством него Движение за права и свободи укрепва позициите си в бранша. Сега също има подозрения за напън от въпросната партия за връщането му в БЕХ.

Като изпълнителен шеф на холдинга Коен ще е нещо като министър в сянка, защото действително ще организира политиката на министерството, а под негов надзор ще са огромни държавни сдружения като НЕК, АЕЦ " Козлодуй ", " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз " и други.

Пред " Капитал " хора от бранша дефинираха Коен като съперник на свободната търговия с електрическа енергия. Точно по тази причина се чака напън за промени в законодателството, които да разрешат сдруженията на БЕХ да вършат покупко-продажби с ток на лични платформи, както преди 2018 година Ако сходна стъпка бъде направена обаче, това ще е действителна антиреформа и отвод от либерализацията на пазара.

В името на въглищата

Не по-малко необичайно е и включването на Андон Андонов (също считан за непосредствен до ДПС) в управлението на БЕХ. Притеснението тук е, че като началник на " Мини Марица-изток " от него се чака да лобира за продължение на непазарната поддръжка за въглищния бранш и да е съперник на промените в бранша.

Запазването на Живко Динчев като член на съвета на шефовете на БЕХ също е сигнал за поддържане на настоящето статуквото и непазарните механизми. Именно при неговото ръководство държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " изпадна в същински финансов колапс, като натрупа задължения за над 600 млн. лева, а единствено за 2018 година загубата ѝ е над 320 млн. лв..

Въпреки това промени в сдружението не са правени, личният състав е извънредно раздут, а успеваемостта не се усъвършенства. Последният отрицателен образец за ръководството на Живко Динчев е рухналият в края на юни комин на един от блоковете. Единствената причина централата да продължава да работи е държавната помощ, която получава.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР