Уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон пристигна на летището в Копенхаген,

...
Уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон пристигна на летището в Копенхаген,
Коментари Харесай

Пучдемон пристигна в Копенхаген, шефът на парламента в Каталуня го предложи за премиер

Уволненият каталунски министър председател Карлес Пучдемон дойде на летището в Копенхаген, с цел да взе участие в научен спор за бъдещето на Каталуня макар риска да бъде задържан. Испанската прокуратура в това време още веднъж изиска европейската заповед за ареста му, оттеглена предходната година, да бъде възобновена. Очаква се Пучдемон да направи изказване в 14 ч. локално (15 ч. българско) време.

В Барселона обаче новият ръководител на каталунския министър председател Роже Торен, от партията на някогашния съдружен сътрудник на Пучдемон Ориол Жункерас, официално издигна кандидатурата му за министър председател. Това стана седмица след единодушието сред двете водещи сепаратистки партии точно Пучдемон да е общият фаворит за поста - концепция, която наподобява сега се поддържа и от дребната, крайнолява Кандидатура за национално единение (CUP), с помощта на която Пучдемон и Жункерас имат парламентарно болшинство.

Торен сподели в изказване за испанските медии, че сега няма други публични претенденти за министър председател с изключение на Пучдемон и че тй разчита на " най-вече поддръжка " в законодателния орган в Барселона. Председателят даде да се разбере, че осъзнава " комплицираната обстановка " на претендента, само че ще направи " всичко допустимо " с цел да отбрани правото му на " политическо присъединяване ", което Мадрид оспорва. Торен даже изиска среща с испанския министър председател Мариано Рахой, с цел да разиска обстановката.

Само в Дания

Семинарът, за който Пучдемон отлетя с нискобюджетен полет, ще се организира в Копенхагенския университет. Това е първото му овакантяване на Белгия от 80 дни насам. Бившият каталунски водач отиде в Брюксел дни откакто Народното събрание в Барселона разгласи самостоятелност от Испания и няколко дни преди да бъде издадена заповедта за задържането му поради следствие за протест и подстрекаване към безредици, а и поради решението му да не се яви за разпит по отношение на следствието.

Прокуратурата в Испания удостовери, че публично е изпратила документа с искане за ареста на Пучдемон до арбитър Пабло Яренас от Върховния съд, който пое делото против Пучдемон и другите някогашни министри, някои от които към този момент са определени депутати след предварителния избор в Каталуня на 21 декември. Източници на в. " Ла вангуардия " настояват, че прокурорите са поискали заповедта да е дейна единствено за територията на Дания. Ако заповедта фактически се задейства, Пучдемон би трябвало да бъде арестуван до 24 часа.

 Пучдемон дойде в Копенхаген, шефът на Народното събрание в Каталуня го предложи за министър председател
© Scanpix Denmark, Reuters

Защитата на Пучдемон, с която той работи от издаването на националната и по-късно оттеглената европейска заповеди за арест, по-рано го посъветва да не потегля за Дания. Според " Ел мундо " Пучдемон е бил решен да замине, с цел да покаже, че не е заставен да стои в Белгия, дни преди началото на дебатите за избор на министър председател в Каталуня. В петък той даде сигнал, че освен ще опита да стане министър председател от разстояние, както беше показал, а и може да изиска да ръководи от Брюксел - концепция, която управляващите в Мадрид отхвърлят.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (207)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР