Уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон обяви, че оттегля кандидатурата си

...
Уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон обяви, че оттегля кандидатурата си
Коментари Харесай

Пучдемон се отказа да се кандидатира за лидер на Каталуния

Уволненият каталунски министър председател Карлес Пучдемон разгласи, че отдръпва кандидатурата си за водач на региона. 

Пучдемон заяви, че обединението му в палрамента " Заедно за Каталуния " ще издигне кандидатурата на Жорди Санчес за поста. 

Коалицията стана втората политическа мощ след предварителните избори в края на декември. Пучдемон се намира в Брюксел от ноември предходната година, като имаше желание да ръководи Каталуния оттова. 

Карлес Пучдемон разгласи решението си да отдръпна кандидатурата си, откакто Конституционният съд реши, че той може да се кандидатира за поста, само че би трябвало да се яви персонално в районния парламент и да изиска позволение на арбитър, с цел да го направи. 

Пучдемон обаче ще бъде задържан при влизането си в Испания поради обвиняването против него в подклаждане на протест и антидържавна активност. 

" Сега Мадрид няма да има никакво опрощение, с цел да продължи окупацията на институциите ни. Никакво опрощение, с цел да подценява гласа ни ", съобщи Пучдемон.

Жорди Санчес е ръководител на една от организациите, които агитираха с гласоподаване с " да " на референдума за самостоятелност на Каталуния - Каталунска национална асамблея. Той също е разследван за подстрекаване към протест и се намира в прелиминарен арест. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР