Уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон обмисля да възстанови правителството, което

...
Уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон обмисля да възстанови правителството, което
Коментари Харесай

Пучдемон обмисля Каталуня да има две правителства

Уволненият каталунски министър председател Карлес Пучдемон обмисля да възвърне държавното управление, което управляваше самостоятелната област преди декларацията за самостоятелност от Испания, гласувана от Народното събрание в Барселона на 27 октомври. Паралелно с него той счита в Каталуня да действат два кабинета, един " в заточение " и един настоящ в региона.

Това заяви каталунското издание " Ла вангуардия ", като цитира източници в партиите, подкрепящи независимостта. Информацията идва след срещи на Пучдемон с представители на личната му листа, " Заедно за Каталуня ", и на другите две сепаратистки обединения в Народното събрание - водената от някогашния вицепремиер Ориол Жункерас Каталунска републиканска левица (ERC) и Кандидатурата за национално единение (CUP).

Според тези проекти Пучдемон би трябвало да " встъпи в служба " пред " Съвета на републиката " (както ще се назовава този кабинет) в Брюксел на 18 февруари. Всички " министри " във въпросната конструкция се чака да участват в белгийската столица.

Ще има обаче и настрана държавно управление в Барселона, от което Пучдемон евентуално ще стане част, откакто мине през процедурата по желание и назначение в Народното събрание. Бившият водач предлага това да се случи на 21 или 22 февруари. Според " Ла вангуардия ", съзнавайки, че последното ще се случи мъчно, той е предложил на ERC и CUP да се спрат на различен претендент от парламентарната група на " Заедно за Каталуня ".

Миналата седмица изборът на министър председател в Барселона се отсрочи и това провокира напрежение в редиците на сепаратистите. Някои испански и каталунски анализатори заговориха за опцията за нови избори, а самият Пучдемон позволи, че може да бъде " обречен " от партиите на независимостта (това направи и представител на ERC малко по-рано). Към момента Пучдемон остава единствен претендент, само че не се връща в Каталуня, с цел да бъде определен, защото испанските управляващи биха го задържали при влизане в страната.

Планът на водача припомня и за предлагането на Жункерас Каталуня да има " алегоричен " (евентуално Пучдемон) и " автентичен " министър председател. Бившият заместител на Пучдемон е с мярка предпазен затвор поради следствието за протест и подстрекаване към безредици, поради което беше издадена национална (а за няколко седмици - и европейска) заповед за ареста на уволнения министър председател.

Според документ на CUP, забелязан от каталунския вестник, предложенията на Пучемон също преглеждат изпълнителната власт, която би се съставила в Барселона, като по-скоро " алегорична ", а Народното събрание - като " началник на обществени политики ", договаряни в Брюксел. По-късно от белгийската столица ще се появят " същинско държавно управление " и конституционно заседание, както и дипломатическа работа.

От ERC не са коментирали концепцията публично. И в редиците на " Заедно за Каталуня " някои са скептични към нея и избират промяна, която законово да разреши Пучдемон да стане министър председател от разстояние, както в началото смяташе да направи.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (221)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР