Уволненият и след това възстановен на работа шеф на охраната

...
Уволненият и след това възстановен на работа шеф на охраната
Коментари Харесай

Чадър над шефа на охраната в АЕЦ „Козлодуй“?

Уволненият и по-късно възобновен на работа началник на защитата в АЕЦ "Козлодуй " Пешко Караджов за повторно се изплъзна на правораздаването, откакто прокуратурата още веднъж отхвърли да го проверява поради отправените от него закани против служители на реда.

Това напомня уеб сайтът Offnews.bg.

Той стана основен воин във видеоклип, в който показва власт над униформени служители на реда в Козлодуй, като ги наскърбява и заплашва в Районното ръководство в града. Гневът на Караджов беше предизвикан от това, че на 14 против 15 февруари 2017 година служителите на реда си разрешили да сформират акт на негов другар, който бил хванат да кара пийнал с 1,6 промила алкохол. "Срещата " на шефа на защитата в АЕЦ-а с служителите на реда е документирана с видеозапис от единия от заплашваните - Димитър Манов.

Въпреки че записът беше възложен на Районната прокуратура в Козлодуй, тя за повторно отхвърли да повдигне обвинявания за безчинство. Както и първия път, с последното разпореждане от 1 декември 2017 година прокурор Геновева Георгиева-Рашева е прекратила инспекцията за закононарушение от общ темперамент. Това става единствено месец, откакто съдът възвърне Караджов на работа.

Освен че държанието на шефа на физическата защита в АЕЦ-а беше несъмнено като "скандално " и "безпардонно " от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и по предписание на премиера Бойко Борисов той беше отхвърлен от работа, няколко институции откриха съществуването на данни за осъществено закононарушение.

На 14 септември 2017 година Окръжната прокуратура във Враца излезе със умозаключение, че има задоволително доказателства за осъществено безчинство по смисъла на член 325 на Наказателния кодекс, за което се плануват до пет години затвор. Като главно доказателство за това се показва съществуването на видеозапис, който в началото Районната прокуратура отхвърли да приобщи към делото и поради това отхвърли да образува досъдебно произвеждане. Прокуратурата във Враца даже стигна по-далеч, като установи, че записът е бил изгледан от началници в ОДМВР-Враца и в АЕЦ "Козлодуй ", само че това не довело до приобщаването на видеото със закани като доказателство.

Със правосъдното решение, с което Караджов беше възобновен на работа, също се показва, че има данни за осъществено от него закононарушение. Съдия Галя Петрешкова от Козлодуйския областен съд заключава, че от записа с Пешко "става ясно, че лицето е в нетрезво положение, употребява обидни и нецензурни думи към длъжностно лице ".

С друго решение от 8 февруари тази година Административният съд във Враца разяснява, че въпросният запис е бил разполагаем и изгледан от няколко души на управителни постове, само че все пак в началото не е възложен на прокуратурата.

Въпросното дело е формирано по тъжба на Аспарух Максимов - по това време шеф на ръководството в АЕЦ "Козлодуй ", който, откакто сезира прокуратурата за заканите на Караджов към служител на реда през нощта на 14 против 15 февруари 2017 година, е осъден от тогавашния шеф на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи - Враца Димитър Газибарски. Максимов оспорва това наказване и при започване на този месец съдът приема причините му и взема решение, че той е осъден непозволено.

В решението се показва, че с изключение на Димитър Газибарски, само че също и началникът на ръководство "Сигурност " в АЕЦ-а Тодор Георгиев (прекият шеф на Пешко Караджов) и началникът на защитата на Министерство на вътрешните работи в РПУ на АЕЦ Петьо Ризов са изгледали видеото директно след случая, само че все пак не са подхванали ограничения да сезират способените институции.

В правосъдното решение се цитират и резултатите от инспекция по предписание на министъра на вътрешните работи Валентин Радев. Според констатациите в нея на 14 против 15 февруари в ръководството на Министерство на вътрешните работи в град Козлодуй Пешко Караджов "разпоредил на полицейските чиновници Д. Д. и В.М. да прекратят правенето на АУАН (Акт за определяне на административно нарушение).

Направил опит да издърпа документите от Д. (полицаят, който съставял акта на приятеля на Караджов, бел. ред.) и откакто не съумял да ги вземе, почнал да насочва закани към ** М. (полицаят, който направил записа с обидите на Караджов, бел. ред.) за уволняване и че ще го съпостави със земята, в случай че напише акт на неговия другар. Отправил му е и разнообразни обидни квалификации. Свидетели на арогантното държание на К. били ** И.И. – назначен в наряд на ***, ** И.П.– *** и И.П. * в ***, който според цитирания нагоре проект за взаимоотношение сред двете районно управление (на МВР) е бил на промяна в районно управление (на МВР) – *** със задача защита на предпазен очевидец.

Постановлението, с което прокуратурата отхвърля за повторно да проверява Пешко Караджов, не е обществено и не е ясно какви са изложените в него претекстове и за какво прокурор Рашева не се е съобразила с видеото от случая. Първоначалният ѝ отвод за следствие против Караджов беше стимулирано с обстоятелството, че действието е осъществено в тъмната част от денонощието и по тази причина опасността за публичния ред не била огромна. На случката очевидци били единствено четирима служители на реда, само че не и други хора, които да възприемат държанието на Пешко Караджов като опасност:

Считам, че същото не е нарушило по изключително недодялан метод публичния ред, предвид на събитието, че е станало в късната част на денонощието, не е станало притежание на необятен кръг лица, които да бъдат възмутени от държанието на Пешко Караджов, по-скоро същият е осъществил дейностите, посредством които е осъществил състава на дребно безчинство, което е следвало да бъде глобено по планувания законов ред на Указ за битка с дребното безчинство, което не е сторено.

Отказът тогава беше необорим макар показанията на четирима служители на реда за непозволеното държание на Караджов. Тогава прокурорката разяснява и фрагменти от охранителни камери, от които ставало ясно, че Караджов жестикулира и беседва с служител на реда, само че защото записът не е със тон, не ставало ясно защо тъкмо си приказват двамата.

__

Стенограма от диалога сред Караджов и служителя на реда:

Караджов: Ти служител на реда няма да бъдеш. Бъди сигурен, подсигурявам ти, че няма да бъдеш служител на реда. Поне в това, което аз подписвам... аз подписвам контракт.

Полицай: Добре.

Караджов: Няма добре. Ей, голем пе***ас си.

Полицай: Не мислите ли, че ме обиждате?

Караджов: Не, не те наскърбявам. Не те наскърбявам, а си тъкмо подобен. Казвам ти, тъй като знам защо става на въпрос. Ще дойдат и ще ти го кажат на очите. Предният път ти споделих, простих ти. На тоя, който ти е карал дървата без пари 10 години, ти му направи акт.

Полицай: Без пари ми карал дърва?

Караджов: Карал ти е дърва без пари, гаранция...

Полицай: Аз имам документи...

Караджов: Какви документи имаш, бе? Махай се оттука, бе. Много си дребен, ти споделих, доста си дребен. Много си дребен.

Полицай: Добре.

Караджов към трети човек: Не съм склонен със съдржанието на акта. Г-н... ми е желал рушвет. Напиши това, което аз ти споделям. А тебе ще те сирна до земята. Ти на следващия ден няма да бъдеш служител на реда.

Санкционираният водач: Ама какво нарушаване направих, та да ме спирате, бе?

Караджов: Къде си го спрял?

Полицай: На шосето.

Шофьор: Какво?

Караджов: Къде, на шосето? Къде?

Полицай: До Блок 11.

Караджов: Къде, че нещо не мога да се...

Полицай: На подлеза...

Караджов: Ей, аз ти споделям, ти си бита карта. Ама толкоз доста бита карта си.

Полицай: Ок.

Караджов: Какво окей, пристан, пристан. Не стига, че толкоз доста съм ти оказал помощ. И у Мизия, и у тва... Аз. А ти се правиш на педерас.

Полицай: Аз?

Караджов: Да, ти, ти, тъкмо ти. Казвам ти го, ей го, пред сътрудниците ти го споделям. Не ме гледай като такова... Не е време да му звъня на шефа в този момент. Обаче ти споделям, ти си към този момент бита карта. Втори път ми правиш на мен... Аз ти заплащам на теб, аз съм подписал за заплатата ти. Ти си никой. Казвам ти, ти си никой. Втори път ми правиш... трети път няма да има.

После Караджов организира телефонен диалог, от който се чува: пе***аси у това полицейско ръководство не желая. За повторно ми прави това нещо.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР