Уволнения чакат виновните за скандалния случай в дома за възрастни

...
Уволнения чакат виновните за скандалния случай в дома за възрастни
Коментари Харесай

Уволнения чакат виновните за скандалния случай в дома за възрастни с деменция в Пловдив

Уволнения чакат отговорните за скандалния случай в дома за възрастни с деменция в Пловдив.

" Уволнение. Това чака всички, които са показали непрофесионално и нечовешко отношение към хората, които употребяват обществени услуги
. Изчакваме да пристигна резултатът от инспекцията в Центъра за настаняване от фамилен вид, ще съгласуваме дейностите си с шефа на Дирекция " Социално подкрепяне Надя Танева и ще наложим най-тежкото наказване. Ще бъдем безкомпромисни - изрично и незабавно ", съобщи пред публицисти през днешния ден зам.-кметът по обществени действия в община Пловдив Анести Тимчев.

По думите му, още през днешния ден сутринта той е провел заседание с всички работещи в обществените услуги в общината в Комплекса за обществени услуги  „ Св. Георги “, част от който е въпросният център. На съвещанието Тимчев е подчертал, че сходно държание ще бъде доста строго наказвано.

" Никой няма никакво право да демонстрира към различен човек сходно отношение, още повече, когато тези хора са възрастни, заболели, самотни или в неравностойно състояние.  -->

Аз самият, край моите родители, се допрях до тези проблеми. Няма да толерираме ръководство, което не открива тези неща авансово, което не се грижи за това всички признаци, показващи бъдещи сходни дейности да не бъдат отстранявани.

Няма да толерираме ръководители или реализатори, които не се преценяват с главните човешки условия и по-късно, с професионалните им отговорности ", добави зам.-кметът. Той призна, че  хората, които са правили тези неща не са разпознати и прикани имената им да бъдат казани, с цел да се вземат незабавни ограничения. 

Зам.-кметът подсигурява, че инспекциите в дома ще продължат звено по звено . " Лично бях на инспекция в този дом и ще продължав да ревизирам активността там звено по звено. Лично ще направя инспекция на всяка обществена услуга и ще беседвам с всеки човек, който я реализира, това е поръката на кмета Здравко Димитров ", акцентира Анести Тимчев.

Той призна, че заплатите на обществените чиновници - болногледачи и обществени служащи са доста ниски . Санитарите вземали минимална работна заплата, а обществените служащи получавали по 700-800 лева месечно. Но добави, че има разнообразни европейски стратегии, по които тези чиновници могат да бъдат обучавани и подкрепяни. 

Въпросните центрове от фамилен вид за хора с деменция в КСУ " Св. Георги " са два и в тях обитават общо 30 възрастни - по 15 във всеки дом. За тях се грижат общо 24 души - по 13 във всеки център.

" От тях 14 са болногледачите, а останалите са лекари, хигиенисти и обществени служащи.
На промяна работели по двама болногледачи в център ", заяви шефката на обществената дирекция в общината Веселина Ботева.

По думите ѝ, шефката на въпросния център, в който е документиран скандалният случай, сега е в плануван отпуск. Тя обаче твърдяла, че не е имала визия за случилото се.

Според шефа на Общинската дирекция " Социално подкрепяне " Надя Танева незабавно след сигнала от обществения министър Деница Сачева е разпоредена инспекция. Докладът е съвсем подготвен и ще бъде възложен на Районната прокуратура.

В него се натъртва на обстоятелството, че материалните условия, които дава община Пловдив, са извънредно положителни, само че са установени някои нарушавания. " Няма да разясня този отчет към този момент " уточни Танева.

Тя апелира към всички, които се натъкнат на такива безчовечен дейности на чиновници да се обръщат към Община Пловдив и Дирекция " Социално подкрепяне ".  Припомняме, че през днешния ден районната прокуратура в града под тепетата заяви, че към този момент се е самосезирала по случая. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР