Уволнена от болница Токуда медицинска сестра Мая Илиева, която е

...
Уволнена от болница Токуда медицинска сестра Мая Илиева, която е
Коментари Харесай

Уволниха медицинската сестра, организирала протестите и я обвиниха в лъжа

Уволнена от болница " Токуда " здравна сестра Мая Илиева, която е и уредник на митинги на медицинските сестри , разяснява че е уволнена дисциплинарно от болничното заведение, тъй като се оказва неуместна. " Бях ръководител на синдиката в тази болница ", изясни тя пред БТВ.

Според нея, управлението на Токуда е взело това решение, поради провокираните инспекции , " тъй като съм викнала разнообразни институции, с цел да ревизират нередности ", организация по труда, икономическа полиция.

След митингите от февруари управлението пуска декларация в болничното заведение, работещите да се разграничат от Илиева. " Аз го разпространих в обществените мрежи и резултатът беше противоположен, поддържаха ме сътрудниците ", добавя тя.

За своето уволняване, Илиева написа във Facebook: " От през днешния ден съм към този момент безработна здравна сестра... Защо? Защото вместо да се вземат решение проблеми в тази болница, те вземат решение да се отърват от неуместната - от оная " лудата ", дето си разрешава да им нарушава спокойствието, като им провокира инспекции от страна на разнообразни институции и си разрешава да изисква от работодателя да съблюдава българските закони... "

Пред БТВ тя изясни, че доктор Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и началник на профсъюз опазване на здравето и се обадил по телефона с думите " да си затварям огромната уста тъй като ще се погрижи да не работя повече в Токуда ". По-късно на среща с премиера Борисов той даже споделя че не я познава и не знае коя е, добавя тя.

Кокалов се включи по телефона в предаването и отговори, " вижте въпросната госпожа продължава да ръси неистини и съм споделил на юристите си и ще я осъждам ", тъй като той ръководи синдиката , а тя не идва на събрания. " Вижте аз съм я защитавал, не е имало подобен диалог, лъже и ни заплашва мен и КНСБ ", че ще ги направи " на бъз и коприва " в обществените мрежи.

Кокалов добави, че централна поддръжка за протетсите няма , тъй като оставили по места да вземат решение, а Илиева през обществените мрежи провела нещата, което не било съществено и не отишла публично при тях и да каже.

В отговор Илиева предлага с доктора да отидат на детектор на лъжата и да се види, кой лъже .

От Facebook, омбудсманът Мая Мнолова поддържа Илиева и написа: " Уволнили са Мая Илиева - вдъхновителката на митинга на медицинските експерти и като човек, и като другар, и като омбудсман не мога да приема безусловно съчинените, съшити с бели конци, претекстове , с които това е направено... Ще продължа с всички законни средства да поддържам както Мая, по този начин и сътрудниците й в безусловно справедливите им претенции ".
 Не ни трябват повече лекари - Ананиев търси медицински сестри
Не ни трябват повече лекари - Ананиев търси медицински сестри

Проблемът с фрагментите в опазването на здравето бил като в Европа

Медицинските сестри упорстват лечебните заведения към този момент да не са търговски сдружения .

Проблем пред бранша е дребният брой на медицински сестри . На едно от последните места сме в Европейски Съюз по осигуреност на медицински сестри. 30 589 са медсестрите през 2018 година Те също застаряват като популацията.

До 1200 места за медицински сестри в медицинските университети ще за ни нужни годишно, с цел да се компенсира дефицитът на сестри в лечебните заведения.

Припомняме, здравният министър Кирил Ананиев за следващ път увери, че отделения в лечебните заведения в Северозападна България няма да се закриват , а в противен случай - ще се укрепват. По-рано той разгласи, че следва преструктуриране на регионалните лечебни заведения в Северозападна България .

Заради последвалите остри реакции обаче дни по-късно той посочи, че не му е " минавало и през мозъка " да затваря регионална болница . Въпреки уверенията му обаче във Враца медици излязоха на митинг . Часове по-късно ги последваха и лекарите от Видин .

Левицата настоя министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев да се появи в Народното събрание и да даде пояснение за митингите на медицинските сестри.

Преди 2 дни министърът заприказва за оптимизация на лечебните заведения във Видин, Враца и Монтана. По думите му това ще подсигурява сложно и качествено обслужване на популацията в целия Северозападен район.

От години медицинските сестри работят при дефицит на фрагменти и ниско възнаграждение. Омбудсманът Мая Манолова поддържа медицинските сестри при техния следващ митинг против ниските заплати и неприятните условия на труд - на 11 юни 2019 година в Стара Загора. Тя съобщи, че здравната система е добре проведен безпорядък, от който изтичат пари.

Сегашният здравен министър, който е финансист по специалност, обори изказванието на Манолова. В отговор, тя му съобщи, че той не е в позицията да назидава.

Манолова напомни, че министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев е заречен, че до 20 април ще има нови планове на закони за съсловните организации, а до 10 май да има н ова методика за установяване на заплатите на медицинските сестри. Това обаче до думите ѝ по този начин и не се случило.

" Обещаха, че от 1 юни стартовата заплата за медицински експерт ще бъде 950 лева Реално нарастванията, които се случиха са в границите на 20, 50 или най-вече 80 лева ", акцентира Манолова.
 Проблемите са ясни, решението им също. Да пием по една боза!
Проблемите са ясни, решението им също. Да пием по една боза!

Отдавна е ясно, че популацията застарява, хроничните заболявания се усилват и има потребност от повече здравни грижи. Известно е и че има застаряване измежду медицинските сестри. А ограничения е трябвало да се вземат толкоз от дълго време, съгласно Милена Петкова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР