Уви, рали емоцията е недостъпна за обикновения човек, и това

...
Уви, рали емоцията е недостъпна за обикновения човек, и това
Коментари Харесай

Туристическото рали - най-якото състезание за приятели

Уви, рали страстта е недостъпна за елементарния човек, и това е напълно в реда на нещата, защото ние, простосмъртните, нямаме уменията на водачите от огромния спорт. Което напълно не значи, че би трябвало да се лишаваме от духа на ралито с откривателството и спортния детайл. И тук идва мястото на " туристическото рали ".

Що е то туристическо рали

Става въпрос за съревнование с коли, всеки от тях със собствен личен екипаж, който би трябвало да обиколи избран брой местоположения на картата. Всяка носи друг брой точки съгласно местоположението и компликацията за достигането й. В края на деня екипажите имат избран времеви откъслек за финиширане, броят се събраните точки и този с максимален резултат печели.
 Снимка 454532

Уловката се крие в това, че за разлика от общоприетите рали съревнования, тук колите се движат по публичната пътна мрежа, която не е затворена единствено за тях. А разпоредбите, в това число рестриктивните мерки на скоростта, ТРЯБВА да се съблюдават.

Признаваме, на пръв взор звучи малко скучно, само че това е досега, в който не се качим в автомобила и не преминем в режим " съревнование ". Тогава всичко си идва на мястото. Знаем го от опит, тъй като се включихме в журналистическото издание на Dacia Touristic Rally и ни хареса. Нищо че след чоп ни се падна антипода на всички рали коли - Dacia Lodgy.

Състезание за майстори

Както и нагоре уточнихме, в туристическите ралита мощността не е от голяма важност - задоволително е автомобилът да може да поддържа оптимално позволената скорост на автомагистрала, която у нас е 140 км/ч. Състезание като това се печели не с майсторско шофиране, а с майсторско насочване и майсторско обмисляне.
 Снимка 454533

На нас ни дадоха лист с туристически обекти, разпръснати главно в централната и северната част на България. Най-отдалечените от финала във Велико Търново носеха по 30 точки, идващите по 20, а най-лесните и близки една до друга - по 10.

Стартирахме, без доста да го мислим, малко по нюх, което не беше най-правилната тактика, само че след първичния безпорядък нашият екипаж влезе в темп и започнахме бързо да трупаме точки.

Точка след точка

В един съвършен свят не би трябвало да се бърза при потеглянето към първия обект. Хубаво е да обмислим добре накъде да поемем, с цел да достигнем елементарно оптимален брой местоположения без доста отклонение от маршрута. И, да, обикалянето на всички в множеството случаи е невероятно.
 Снимка 454534

Как всеки екипаж потвърждава, че е бил на съответното място, с цел да претендира за точки, ли? В случая, домакините от Dacia се бяха погрижили във всяка кола да има GPS устройство. Но даже това не е нужно - задоволително просто да снимаме колата до съответния обект - Боянската черква, крепостта Урвич, комплексът Царевец или въобще всеки обект, който сме си избрали. Паркираме на комфортно място, вършим една фотография и готово. Вече имаме доказателство.
 Снимка 454537

Хубавото на туристическото рали е, че не ни би трябвало безусловно нищо особено. Може да се организираме с група от другари и да си уредим среща в 18 ч. в крайната дестинация - да вземем за пример хотел, в който да пренощувате. Всеки присъединил се с изненада ще откри, че е посетили места, за които в никакъв случай не му е оставало време.

Може да назначим детето за навигатор, с цел да има принос и то към възможната победа. Накрая сядаме на масата и започваме да броим точки, излъчваме победител и... той заплаща сметката. Само без кавги, туристическите ралита са за развлечение.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР