Увереността и удовлетворението, породени от вероятността за успешно приключване на

...
Увереността и удовлетворението, породени от вероятността за успешно приключване на
Коментари Харесай

Из световния печат: Увереността от успешна търговска сделка, отстъпи пред напрежението и несигурността

Увереността и удовлетворението, подбудени от вероятността за сполучливо привършване на комерсиалните договаряния сред Китай и Съединени американски щати, отстъпиха пред напрежението и несигурността, написа през днешния ден в публицистична публикация " Вашингтон пост ". Според вестника това се дължи на изказването на Доналд Тръмп, в което той упрекна Пекин, че не съблюдава към този момент контрактувани задължения. В неделя в Туитър американският президент предизвести, че през днешния ден ще увеличи от сегашните 10 на 25 на 100 митата върху китайски артикули за 200 милиарда $ и че скоро друга група артикули от Китай ще се таксуват с 25 % мито.

Изданието цитира данни на специалист от Института за стопански проучвания " Питърсън ", съгласно който новите митнически цени на Тръмп обгръщат малко повече от половината от китайския импорт в Съединени американски щати, само че също и 7,3 на 100 от вноса от Канада, 2,5 на 100 от Европейски Съюз, 9,6 % от Южна Корея и 3,8 на 100 от Япония. Въпреки умерения стопански резултат от тези цени те имат своя символика - вредят на отдавнашни съдружници и търговски сътрудници на Съединени американски щати, множеството от които не нарушават интернационалните правила за търговия, както прави Китай. А когато вкарва остарели другари в една група с Пекин, дори и да оправдава някои ограничения против тях (в стоманата и алуминия) със съображения за националната сигурност, Тръмп самичък ги затруднява да поддържат политически Съединени американски щати в комерсиалния му спор с Китай. И на процедура те са длъжни да отвърнат с отсрещни ограничения.

Тази " непредизвикана неточност ", продължава " Вашингтон пост " е още по-достойна за жалост, тъй като може да се одобри, че Тръмп отива на договаряния с Китай в мощна позиция. Китайската стопанска система е по-зависима от вноса от Съединени американски щати, в сравнение с противоположното. Китайският напредък се забавя, до момента в който стопанската система на Съединени американски щати (за разлика от неуместните и голословни рецензии на Тръмп към политиката на Федералния резерв) основава работни места с бързо движение, установи вестникът.

Според него комерсиалните договаряния с Китай може да доведат до взаимноизгодно съглашение, а може и да се провалят. Но така и така Доналд Тръмп не се преценява с уроците на историята, че е мъчно са спечелиш война на доста фронтове, без значение дали е същинска война, или комерсиална. А воюването със съдружници е още по-трудно, приключва публицистичната си публикация " Вашингтон пост ".

Лондонският " Гардиън " показва вярата на вложителите, че комерсиалните договаряния сред Съединени американски щати и Китай ще бъдат сполучливи, защото в противоположен случай може да се стигне до огромна комерсиална война. Умерените намаления на показатели като FTSE 100 на " Файненшъл таймс ", немският Dax, френският CAC и други се преценят от анализаторите като симптом, че вложителите чакат двете страни да се договорят, макар че комерсиалните договаряния са несигурна работа и постоянно е допустима ескалация на напрежението, преди да се стигне до сключване на съглашение.

Вестникът напомня, че Тръмп се пробва да отвори китайските пазари за американските компании и да ги отбрани от принудата да дават свои технологии, с цел да влизат в партньорство с китайски компании. Още по-голяма грижа за Тръмп е големият търговски недостиг на Съединени американски щати по отношение на Китай. Но за жалост на Белия дом тази негова тактичност към този момент единствено потиска търговията с Китай, а не понижава комерсиалния недостиг на Вашингтон с останалия свят.

" Файненшъл таймс " счита, че най-уязвими от комерсиалния спор Съединени американски щати - Китай са американските консуматори, азиатските експортьори и вложенията в бизнеса. След разгарянето на разногласието в средата на 2018 година растежът в световната търговия мощно се е забавил и се натрупват доказателства, че новите цени на Съединени американски щати, които обгръщат над половината от китайския импорт, възпират световния търговски продан, покачват цените на дребно в Съединени американски щати и понижават вложенията в бизнеса, защото фирмите се стремят да преструктурират своите канали за доставки, заключава деловото издание.

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР