Увеличиха наказанието на неправоспособния шофьор, причинил по непредпазливост на пътя

...
Увеличиха наказанието на неправоспособния шофьор, причинил по непредпазливост на пътя
Коментари Харесай

7 години затвор получи виновникът за смъртта на варненския балетист

Увеличиха наказването на неправоспособния водач, предизвикал по несъобразителност на пътя гибелта на актьор от варненския балет, оповестяват от пресцентъра на Апелативен съд-Варна.

Със свое решение Варненският апелативен съд промени присъда на Окръжен съд – Варна и усили от 9 на 10 години отнемане от независимост присъдата на подсъдимия Петър Здравков, приет за отговорен по тази причина, че на 10 септември 2018 година, във Варна при ръководство на лек автомобил, нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата, превишил позволената скорост за придвижване в обитаемо място и по несъобразителност предизвикал гибелта на Мартин Ч. Подсъдимият е избягал от местопроизшествието и е управлявал без да има нужната дееспособност. По силата на събитието, че делото е минало по реда на съкратеното правосъдно разследване, признание на виновността и обстоятелствата, посочени в обвинителниня акт, наказването се понижава с една трета до седем години отнемане от независимост.

Въззивният съд е нараснал размера на присъденото наказване, откакто е намерил, че има превес на отегчаващите виновността условия, които изрично и доста надвишават смекчаващите.

Пресслужбата на съда напомня, че неправоспособният Петър карал по бул. „ Приморски “, със 114,6 км в час, а сега на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км в час. „ Движение с сходна скорост в обитаемо място, по улица граничеща с градски парк, при интензивно придвижване на хора и коли в тази част от денонощието и в края на лятото, с изпреварване преди този момент на други коли на кръстовище със светофарна уредба съставлява чиста проба „ автомобилно безчинство “, което следва да бъде признато като отегчаващо събитие “ разяснява съдът в своето решение.

По мотив твърдяното от отбраната на подсъдимия съпричинителство от страна на потърпевшия, за който са били събрани доказателства, че е използвал алкохол, въззивният съд отбелязва, че „ Първопричината за настъпване на произшествието се дължи на непозволеното държание на подсъдимото лице, е на не това на потърпевшия. Основен принос в настъпването на крайния резултат има подсъдимият.

Смъртта на Мартин е разследване от тежка черепно-мозъчна контузия. Припомняме обсдтоятелството, че след пътно-транспортното произшествие Петър напуснал мястото и се укрил от органите на реда. Не е бил открит на адреса на родителите си. Бил разгласен за общодържавно търсене, а на идващия ден след диалог с юрист се явил в ОД на Министерство на вътрешните работи.

Решението на Апелативен съд – Варна, предстои на обжалване пред Върховен касационен съд в 15 дневен период.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР