Увеличеното търсене на руски газ, газопроводът „Турски поток“ и разширението

...
Увеличеното търсене на руски газ, газопроводът „Турски поток“ и разширението
Коментари Харесай

Търсенето на природен газ в Сърбия продължава да расте


Увеличеното търсене на съветски газ, газопроводът „ Турски поток “ и разширението на газохранилището „ Банатски двор “ в Сърбия са били в центъра на диалозите сред министъра на енергетиката ка Сърбия Александър Антич и ръководителя на „ Газпром “ Алексей Милер в границите на Петербургския интернационален стопански конгрес.

Според данните, през 2017 година „ Газпром “ е доставил на Сърбия 2,3 млрд.куб м природен газ, което е с 21,2 % повече от 2016 година (1,75 милиарда куб м).
За времето от 1 януари до 23 май тази година доставките на „ Газпром “ за Сърбия по предварителни данни са към 1 милиарда куб м, или с 5,8 % повече от аналогичния интервал на предходната година. В светлината на увеличените доставки, министър Антич и Милер са разгледали и плана за строителството на газопровода „ Турски поток “. Председателят на „ Газпром “ е уведомил министър Антич за сполучливото довеждане докрай на морския сектор на първата тръба от газопровода. Двамата са отбелязали смисъла на развиването на газотранспортната система на Сърбия и са обсъдели реализирането на съответстваща пътна карта.

В ход е и технико-икономическата аргументация за разширението на потенциала на газохранилището „ Банатски двор “. Според данните потенциалът на газохранилището би трябвало да се усили от актуалните 450 млн. куб м до 750 млн. куб. м. Припомняме, че на 27 юни предходната година „ Газпром “ и Министерство на енергетиката на Сърбия подписаха пътна карта. Документът планува осъществяване на редица ограничения за реализиране на проектите за развиване на газотранспортната система на Сърбия. По-рано, на 3 юни „ Газпром “ и „ Сърбиягаз “ подписаха меморандум за взаимно съгласие за подготовката на технико-икономическа аргументация по плана за уголемение на подземното газохранилище „ Банатски двор “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР