Увеличението на заплатите в МВР беше необходимо и задължително, каза

...
Увеличението на заплатите в МВР беше необходимо и задължително, каза
Коментари Харесай

С колко се вдигат заплатите в МВР

Увеличението на заплатите в Министерство на вътрешните работи беше належащо и наложително, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Валентин Попов, ръководител на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР) по отношение на оповестения на 15 юли за публично разискване план за изменение на наредбата, която урежда размера на главното месечно заплащане на чиновниците в министерството.
 
Проектът планува нарастване с 20% на главните заплати в Министерство на вътрешните работи за част от чиновниците и с до 20% за други, чиито правни отношения са преобразувани според промените в Закона за Министерство на вътрешните работи от 2016 година Той е в осъществяване на „ политики по област „ Ефективно ръководство и оптимизация на обществения бранш “ и на съображение признатия от Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България (ЗИДЗДБРБ) за 2022 година В него е записано още, че министърът на вътрешните работи е задължен до 1 септември 2022 година да внесе в Министерския съвет отчет за структурните промени в Министерството на вътрешните работи.
 
В началото на годината синдикатите в Министерство на вътрешните работи настояха за повишение на заплатите. От управлението на министерството обществено обявиха, че поддържат настояванията им за нарастване на възнагражденията, а от Министерството на финансите сложиха изискване – пари против промяна. В това време от вътрешното ведомство пристъпиха към преструктуриране на районните и полицейските ръководство, като приготвиха и законопроект, който да извади Главна дирекция „ Пожарна сигурност “ и Спешния телефон 112 от ведомството, за да се обособи обособена организация към Министерския съвет. В началото на юни СФСМВР, дружно със Синдиката на чиновниците в пандизите в България, проведоха митинги поради „ неналичието на изясненост в политиката по приходите в бранша и почналите фрагментарни структурни промени без отчитане на бележките и предложенията ни “. Впоследствие в актуализацията на бюджета беше заложено и признато от Народното събрание, че главните хонорари в Министерство на вътрешните работи ще се усилят с 20%.

Вдигат заплатите в браншове " Отбрана ", Министерство на вътрешните работи и Министерски съвет с до 20%

„ Отчитаме го като триумф. Необходимо беше, наложително беше. Бяха нужни старания, само че си струваше “, разяснява Попов. По думите му нарастването се преглежда от синдиката на първо място като антиинфлационна мярка. Според СФСМВР обаче то би трябвало да е равна сума, идентична за всички чиновници. Попов изясни, че при еднакъв % нарастване, за част от чиновниците то ще бъде по-малко от това на други.
 
 istock istock
Валентин Попов уточни, че тематиката е била разисквана на Съвета за обществено партньорство на Министерство на вътрешните работи, провел се предходната седмица, като изясни, че съгласно СФСМВР записаните в изменението на бюджета 20 % са просто рамка, в която да се развие това нарастване, а юристите в Министерство на вътрешните работи настояват, че по този начин записано, законът задължава министъра да усили на всеки главната заплата с 20%.
 
На въпрос дали нарастването се отнася за всички в Министерство на вътрешните работи, Попов отговори негативно. „ Има едно необичайно изключение, и то е за част от работещите по трудово правно отношение, които бяха преобразувани преди време при промените на министър Румяна Бъчварова. Въпреки всички изказвания от страна на управлението на Министерство на вътрешните работи, че ЗИДЗДБРБ, в този му тип, задължава министъра да усили заплатите на всички чиновници с по 20%, в тази ситуация може би към 800-900 чиновници ще получат до 20% нарастване, а за някои на процедура то ще бъде никакво “, разяснява Валентин Попов.
 
Попитан дали това не е дискриминация, ръководителят на СФСМВР отговори, че съгласно него, в това състояние, става дума тъкмо за това. „ Не мисля, че е заслужено по отношение на тях “, добави той и позволи, че част от тези чиновници могат да потърсят правата си по правосъден ред.
 
Надявам се, че могат да внесат някакво изменение, до момента в който наредбата е на стадий публично разискване, добави Попов. Той посочи, че от синдиката наложително ще показват своите оферти за промени.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР