Увеличението на заплатите през 2019 г. ще е по-бавно, в

...
Увеличението на заплатите през 2019 г. ще е по-бавно, в
Коментари Харесай

Два пъти по-бавно увеличение на заплатите през 2019 г.

Увеличението на заплатите през 2019 година ще е по-бавно, спрямо предходните две години. Очаква се и закъснение на растежа на българската стопанска система през идващите 12 месеца.

Това предвиждат специалистите от интернационалната компания Euler Hermes, която е профилирана в застраховането на търговски заеми, осведоми money.bg.

" Ръстът на самостоятелното ползване е обвързван с намаляването на безработицата , което се чака да продължи, само че с по-незначителен ритъм - от равнище 6,2% за 2017 година, до прогнози за 5,3% за 2018 година и 5% за 2019 година ", се споделя в разбора.

Експертите предвиждат и по-слабо повишение на възнагражденията в страната . Ръстът на заплатите ще се забави до 6,5 % през актуалната година или ще бъде близо двойно по-бавен спрямо 2017 година, когато доближи 11,8 на 100.

По-слабо показване на износа ще бъде главната причина за упования по-нисък растеж на брутния вътрешен артикул (БВП) от 3,2 на 100 за 2018 година. Доскорошният главен мотор на растежа ще се забави и ще запише спад от 4,2 на 100 през миналата година след постоянен растеж за предходните .

Негативната наклонност при износа се изяснява с по-малкия размер на търговията с Турция и с Русия .

" Износът към южната ни съседка се е свил с към една четвърт по отношение на 2017 година поради фискалната рецесия там , а към Русия се е стопил на половина поради промени произлизащи от икономическите наказания, наложени от Съединени американски щати. Частично това беше наваксано с увеличението на износа към Европейски Съюз, който обаче през 2019 година ще се забави поради предстоящо по-ниския растеж на европейските стопански системи ", изясняват икономистите.

Очакванията за 2019 година са за в допълнение понижение на експорта за Турция, само че стабилизиране на този за Русия . Нетният експорт ще остане негативен.

" Основният обезщетителен фактор и мотор за развиването на българската стопанска система през 2018 година още веднъж е вътрешното ползване. Прогнозата ни за растеж на вложенията от 7,7% e позитивна индикация за възобновяване, както и за сполучливо асимилиране на европейските фондове ", разяснява основният анализатор Икономически изследвания и оценка на риска в компанията Манфред Щамер.

" В същото време би трябвало да отчетем несъответствието в моторите на напредък и да сме готови за усмиряване на вътрешното ползване през 2019 година , което ще докара и до продължаващо леко закъснение на българската стопанска система ", добавя той.

Прогнозата е за закъснение на потреблението до 5,5% от 7,8% през 2018 година. Увеличаването на вложенията също ще се забави до 5 на 100.

" За поредна година анализаторите на Euler Hermes обръщат особено внимание на високия външен дълг на България като условен дял от Брутният вътрешен продукт . Въпреки позитивната наклонност за спад - от 92% по време на рецесията през 2014 година до прогнози за 64% през 2018 година и 63% през 2019 година, той остава над равнищата до 50% признати за естествени при разрастващи се стопански системи ", се споделя в разбора.

Според специалистите това носи научен риск при нужда от покриване или рефинансиране във времена на стопански разтърсвания на световно или районно равнище.

В разбора е маркирана устойчива наклонност за понижаване на банкрутите у нас от 2014 година насам . Прогнозата е през 2018 година те да са с към 5% по-малко спрямо миналата, а през 2019 година равнището да падне даже под 400 годишно.

" Това от една страна е индикация за стабилността на българската стопанска система, макар лекото й закъснение , като спомагателен фактор за тренда е растежът на предоставените заеми през последните две години. От друга страна обаче още веднъж фокусираме вниманието върху главната причина - характерните административни затруднения и доста тежката процедура за оповестяването на неплатежоспособност в България. ", изясняват специалистите на Euler Hermes.

В България оповестяването на банкрут лишава два пъти повече време спрямо развитите стопански системи. Сравнителен разбор на застрахователите демонстрира, че в случай че у нас оповестяването на банкрут лишава приблизително 3,3 години, то в развитите стопански системи е на половина - 1,7 години. Близо два пъти по-ниско е и равнището на възобновяване на вземанията - за България то е 37%, до момента в който при развитите стопански системи - 71%.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР