Увеличението на цените от 1 януари ще варира от 7,6%

...
Увеличението на цените от 1 януари ще варира от 7,6%
Коментари Харесай

Увеличават пътните такси в Гърция

Увеличението на цените от 1 януари ще варира от 7,6% до 7,7%. Ако нарастването бъде дефинитивно доказано, цената за автомобил по маршрута Атина-Солун ще се усили до 33,75 евро от 31,35 евро, в Йоанина (през моста Рио-Антирио) на 41,15 евро от 38,25 евро, маршрутът Атина-Антирио Патра 12,70 евро против 11,80 евро и Атина-Каламата 15 евро от 13,95 евро през днешния ден.

След дълги договаряния сред концесионерите и Министерството на инфраструктурата беше решено надценката за 2023 година (12%), която по този начин и не беше събрана, да бъде разграничена на три елементи до 2026 година, като концесионерите поемат част от нея.

Концесионните компании, ще разгласят нова комерсиална политика за таксуване, която ще се ползва за цялата национална пътна мрежа, като се изключи Атики одос. Компаниите ще осведомят банките кредитори за постигнатото съглашение с министерството и незабавно по-късно ще бъдат оповестени нови цени.

На съвещание в петък, 24 ноември, наподобява, че дефинитивно е решено това нарастване да бъде разпределено в интервал от три години, като номиналното нарастване ще бъде понижено от 12% на 10%.

Първото нарастване ще влезе в действие от началото на годината. Информацията допуска годишна промяна от 6%, която евентуално ще включва растеж на инфлацията от и се отнася до плануваното индексиране на пътните такси през 2024 година От 2% плюс инфлацията като всяка година ще има нарастване на цените до 2025-2026 година

Не е изключено разпределението на таксата да бъде „ гъвкаво “.

Министерството на инфраструктурата и превоза се въздържа да разгласи детайлности за срещата с компаниите, а концесионерите също пазят безмълвие по въпроса. Възможно е тази настройка да се дължи на обстоятелството, че концесионерите са подали тъжби по отношение на многомесечното закъснение на корекциите на цените, които министерството изиска да бъдат „ отсрочени “ за известно време. Въпреки това кардиналното съглашение демонстрира, че е имало компромиси, целящи да обезпечат свършек на полемиките от последните месеци.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР