Увеличението на случаите на COVID-19 у нас се дължи на

...
Увеличението на случаите на COVID-19 у нас се дължи на
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев с апел: Не се целувайте и прегръщайте, когато се срещнете на улицата

Увеличението на случаите на COVID-19 у нас се дължи на неспазване на ограниченията, настоя шефът на Центъра за заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.
"Хората се заблудиха и започнаха да се събират на доста и огромни групи и се появиха огнища заради няколко обстоятелството – първо заради религиозни аргументи. Някои други религиозни общности взеха решение да вършат събирания на представителите от разнообразни райони от страната. Появиха се и доста случаи в затворени общности в наши градове. Това докара до готовност на сътрудниците от РЗИ, които започнаха да взимат доста материали от самите огнища, което безспорно допуска нарастване на случаите, изясни той.
Според Кантарджиев огромната численост новозаразени не се дължат на високия брой проучвания последните седмици.
"Ако първоначално не бяха взети навременни ограничения дневно щяха да бъдат регистрирани не по 100, а по 1000 случаи ", означи той и продължи: "В момента огромният брой случаи са основно от карантинирани хора без признаци, към този момент няма ужасно ".
Професорът прикани хората като се срещнат с другари и близки по улиците да не се прегръщат и целуват.
"Като се срещнете на улицата, не се прегМного са ми смешни някои като тръгнат да се ръкуват. В цяла Югоизточна Азия, когато се видят хората, се покланят, което свидетелства почитание, че се срещнал непосредствен или прочут. Няма потребност да му се хвърляш на врата. Това в случай че се съблюдава ще имаме понижаване на случаите. Грозно е, хората са като отвързани – абитуриентски балове, празненства, сватби. Правете ги навън, с отдалеченост. Обслужващият личен състав по заведенията за хранене да е с маски, в моловете да не се струпват хора, на закрито всички да са с маски ", прикани той.
Проф. Тодор Кантарджиев сподели още, че обществото би трябвало да се научи да слуша експертите и да съблюдава рекомендациите им.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР