Увеличението на енергийните помощи за новия отоплителен сезон би трябвало

...
Увеличението на енергийните помощи за новия отоплителен сезон би трябвало
Коментари Харесай

Увеличението на енергийните помощи трябва да компенсира по-скъпите ток и дърва

Увеличението на енергийните помощи за новия отоплителен сезон би трябвало да компенсира покачването на цените на тока и дървата. Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков по Българска национална телевизия.

Така той отговори на подозренията на синдикатите, че новият размер на помощите ще се окаже непълен. Миналата седмица беше решено помощите да бъдат увеличени с 9 лв.. На тях разчитат над 200 000 семейства.

За идващия отоплителен сезон месечната помощ възлиза на 374 лв. за петте месеца на отоплителния сезон, или с 9 лв. повече от предходния сезон, уточни министърът. За енергийно подкрепяне на обществено слаби се заделят годишно от бюджета 75 млн. лв. годишно, напомни той.

Подаването на заявки стартира от началото на юли и ще продължи до 31 октомври.

Законопроектите за хората с увреждания се чака да бъдат импортирани в Народното събрание наесен, удостовери Бисер Петков. По думите му решение на депутатите ще е дали ще се гледат в пакет или по настрана. Реалистичният период за привършване на наложителните процедури по законопроекта и внасянето му в Народното събрание е в края на октомври или началото на ноември.

Министърът на труда напомни и сумите, които се заделят годишно за подкрепяне на хора с увреждания.

Средствата, които се отделят за хората с увреждания, са към 2 милиарда лв. годишно, като главната част се изплащат посредством осигурителната системата под формата на инвалидни пенсии, които са годишно над 1,7 милиарда лв.. В бюджета на МТСП 268 млн. лв. е сумата за политики за хора с увреждания и 160 млн. лв. са месечните помощи за фамилии с деца с увреждания. Тези средства отиват при всички хора с увреждания съгласно това какви права имат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР