Увеличението на данъчните постъпления в българския бюджет идва основно от

...
Увеличението на данъчните постъпления в българския бюджет идва основно от
Коментари Харесай

Събираемостта на ДДС в България се подобрява

Увеличението на данъчните приходи в българския бюджет идва главно от покупките на семействата.

[Pexels] Още по тематиката
Републиканците стартират " втора фаза " на данъчната промяна в Съединени американски щати

Партията желае още промени, които да бъдат ориентирани към жителите, само че възможностите да бъдат признати са ниски
23 сеп 2018
Ирландия си възвърне над 14 милиарда евро несъбрани налози от Apple, само че няма да ги употребява

Дъблин продължава да брани данъчния си режим, подпомагащ вложенията
19 сеп 2018
Икономика с висока температура

Румънският напредък стартира да се забавя, а прогнозите стават все по-мрачни
14 сеп 2018
Данъци 2019 - без гражданска война, с дребни усъвършенствания

Държавата предлага плаха мярка за ограничение на старите и замърсяващи коли
7 сеп 2018 Разликата сред теоретично дължимия Данък добавена стойност в българската стопанска система и действително събрания, или така наречен VAT Gap, се свива от 1.06 милиарда евро през 2015 година до 693 млн. евро година по-късно. Това демонстрира последния отчет на Европейската комисия за събираемостта на косвения налог в страните членки. Така България се нарежда като страната с максимален спад на несъбрания индиректен налог в Европейски Съюз. Т нар. VAT Gap за България обаче остава над междинното равнище на Стария континент.

Според отчета резултатите на страната ни се дължат на по-добра събираемост от страна на страната. Европейска комисия обаче е пресметнала, че през 2016 година сумата на дължимия Данък добавена стойност е по-ниска спрямо миналата година. Увеличението на данъчните приходи през обсъжданата година идва главно от потреблението на семействата, до момента в който тези от вложения понижават, което е в синхрон с данните за развиването на стопанската система за този интервал.

Данъчните доходи порастват

През 2016 година постъпленията от Данък добавена стойност в българския бюджет нарастват с 8.8% до над 4.4 милиарда евро, демонстрират данните на Брюксел. Същевременно специалистите в комисията пресмятат, че теоретично дължимата сума е 5.1 милиарда евро, като по този начин несъбраният налог се равнява на 13.56% от дължимия. За съпоставяне, година по-рано делът е бил с цели 7.1 прочие п. по-голям, което е най-същественият спад измежду страните членки.

Въпреки фрапантния спад така наречен VAT Gap в България остава над междинното равнище в Европейски Съюз, което е 12.3%. През 2016 година сумата на несъбраният Данък добавена стойност в Европейски Съюз леко се свива до 147.1 милиарда евро, което е намаляване от 6.7% по отношение на година по-рано. Това е и най-ниската му стойност за интервала 2012-2016 година

Данък добавена стойност в Европа

През предходната година размерът на евентуално дължимия, само че несъбран Данък добавена стойност в Европа се усилва в 6 страни - Румъния, Финландия, Ирландия, Естония, Гранция и Англия.

Страните с минимален VAT Gap съгласно отчета са Люксембург (0.85%), Швеция (1.08%) и Хърватска (1.15%) С максимален са Румъния (35.88%), Гърция (29.22%) и Италия (25.9%). Колко в действителност е ставката

Ефективната ставка по Данък добавена стойност в България е изчислена на 14.2%, което по отношение на другите страни от Европейски Съюз е измежду по-високите. За съпоставяне, в Испания да вземем за пример ефикасната ставка е 8.5% при общоприета от 21%. В другата прекаленост са Литва със 17.1%, Словакия с 16.1% и Хърватия с 15.9%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР