Увеличение със 786 милиона лева на държавните субсидии и трансфери

...
Увеличение със 786 милиона лева на държавните субсидии и трансфери
Коментари Харесай

НСОРБ иска 786 милиона лева повече за общините през 2020 година

Увеличение със 786 милиона лв. на държавните дотации и прехвърляния към общините през 2020 година ще предложи националното съдружие на общините в Република България на Министерството на финансите. Това заяви през днешния ден ръководителят на сдружението кметът на Велико Търново Даниел Панов в Монтана. Управителният съвет на най-голямата неправителствена организация на локалните управляващи заседава през днешния ден в регионалния град. Пресконференция по тематиките, в развой на разискване, дадоха кметът на Монтана Златко Живков в качеството си на хазаин, Даниел Панов и изпълнителният шеф на НСОРБ Силвия Георгиева.
Кметът Живков заяви, че преди съвещанието кметовете са изслушали ръководителят на КНСБ Пламен Димитров за самодейността на синдиката „ Възраждане”. Нейната цел е да върне 100 000 българи от Украйна, Молдова и Западните околности в страната.
Профсъюзната организация също ще упорства в бюджетната процедура за 2020 година да бъдат увеличени стандартите в областта на предучилищното и учебното обучение както и в обществените действия.
За нарастване на дотациите и прехвърлянията от страната към общините ще упорства и националното съдружие на общините в хода на бюджетната процедура за 2020 година, заяви Даниел Панов. Конкретното предложение е увеличение с 30 милиона лв. на общата изравнителна дотация, със 110 милиона лв. - целевата дотация за финансови разноски. Средствата са нужни най-много за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа, посочи Панов. Държавата отпуска извънредно незадоволителни средства за този тип активност. Цялата четвъртокласна пътна мрежа в страната е 20 хиляди километра, колкото и републиканската. Във същото време страната ни отпуска 90 милиона, до момента в който за Агенция Пътна инфраструктура са 700 милиона. Общините желаят увеличени с 6 милиона лв. – прехвърлянето за зимно поддържане и снегопочистване и с 640 милиона лв. – общата дотация за делегираните държавни действия.
Акцентите, които ще сложи сдружението в договарянията си с Министерството на финансите за бюджетната 2020 година са общинска пътна мрежа, обществени услуги и електронно ръководство.
„ Социалните услуги са сфера, която остава в страни от погледа на страната, съобщи изпълнителния шеф на НСОРБ Силвия Георгиева. Общините са изправени пред огромен проблем в намирането и задържане на обществени служащи заради ниските заплати, които има в бранша. Искаме растеж от 78 милиона лв. във всички типове обществени услуги, посочи Георгиева и най-много в тези за възрастни хора като се има пред тип утежняването на демографската картина в страната. Ни освен би трябвало да развиваме съществуващите услуги, само че и да сътворяваме нови”, сподели още тя.
Пред публицистите бе показан и разбор от изследване, в което са обхванати 234 от общо 265 общини. То демонстрира, че за поредна година общините резервират наклонността за задържане на данъчната тежест за жители и компании, съобщи кметът Даниел Панов. В 90 на 100 от общините остава неизменен размерът на налога върху недвижимите парцели. Повечето от кметовете упорстват за единна ставка на този налог, макар опцията за диференциран. Данъкът върху покупко-продажбите, туристическия налог също не се трансформират в съвсем всички общини.В 72 на 100 от тях и такса битови боклуци е непокътната.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР