Увеличение на парите за здраве за догодина. Касата ще разполага

...
Увеличение на парите за здраве за догодина. Касата ще разполага
Коментари Харесай

НЗОК ще разполага с близо 400 млн. лв. повече през 2020 г.

Увеличение на парите за здраве за следващата година. Касата ще разполага с към 400 млн. лева повече по отношение на тази година. Надзорният съвет на институцията гласоподава разпределението им.
НЗОК одобри проектобюджета за 2020 година Най-много средства са планувани за лечебните заведения – 233 млн.
326 млн. лева от спомагателните средства ще отидат за здравноосигурителни заплащания. За персоналните лекари да вземем за пример ще има 19 млн. лева повече. За експертите – 14 млн. лева За лечебните заведения – към 233 млн. лева

Снимка: btvnovinite.bg

Най-голяма част от допълните средства за следващата година отиват в лечебните заведения. Тепърва ще се изработят правила, тъй че да е ясно каква част от парите, които лечебните заведения получават посредством клиничните пътеки, би трябвало да отиват за заплати на личния състав.

Снимка: btvnovinite.bg

В болничното заведение в Средец в по-натоварените зимни месеци имат по 40-50 пациента през единствените две отделения – вътрешно и детско. Все отново нарастване на заплатите на лекари и сестри се възнамерява, само че макар него те ще останат ниски, споделя шефът доктор Ивайло Цанев. Скептичен е, че с плануваните спомагателни средства за следващата година, обстановката ще се промени.
Експерт: Няма по какъв начин да има централизирано нарастване на заплатите на сестрите Според проф. Григор Димитров системата не би трябвало да се трансформира, а да се построи отначало
Повече средства ще има и за персоналните лекари, експертите, и за медикаменти. Касата ще поеме две гинекологични проучвания, за които до момента дамите си плащаха. Ще поеме и така наречен датчици за диабетиците.

От следващата година касата трябваше да поеме и медицинските произведения, и помощните средства за хората с увреждания. Задължението ѝ беше вменено със закон от началото на тази година. Но все още здравните управляващи не са подготвени с разпоредбите за новия ред.
Увеличават се медицинските произведения, за които хората с увреждания получават помощ от страната Ще се прекрати практиката да се дават пари на ръка на правоимащите, реши Министерски съвет
Така влизането в действие на новия ред се отсрочва до края на юни. Дотогава ще важи остарелият ред през обществените служби. Те обаче ще би трябвало да чакат превод на парите за изделията от касата, тъй като по закон тя ще ги получава.

Проектобюджетът на касата за следващата година следва да се прегледа от Тристранния съвет, от Министерския съвет и да стигне за дефинитивно гласоподаване от Народното събрание.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР