Увеличение на осигуровките, на пенсиите и на минималната заплата, запазване

...
Увеличение на осигуровките, на пенсиите и на минималната заплата, запазване
Коментари Харесай

Осигуровки, заплати и пенсии тръгват нагоре догодина

Увеличение на осигуровките, на пенсиите и на минималната заплата, опазване на тавана на пенсиите, повишение на възрастта и стажа за пенсиониране, нарастване на компенсациите за майчинство и за безработица и нови правила за болничните. Това са главните моменти в плана за бюджет на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2018 година, който ще се дебатира в понеделник на съвещание на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт и с който към момента се срещат обществените сътрудници.

Проектът за това по какъв начин ще наподобява обществената политика на България следващата година се основава на тригодишната бюджетна прогноза (2018 – 2020 г.) и е създаден съгласно бюджетните насоки на Министерството на финансите за сформиране на проектобюджетите за 2018 година, обосновава се шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов. В него е заложено повдигане на две обществени заплащания, които в последните години бяха замразени – минималното обезщетение за безработица, което в този момент е 7,20 лева дневно, следващата година да стане 9 лв., а майчинството за втората година на детето да се усили с 40 лева и да стигне 380 лева на месец. Размерът на майчинството за първата година на детето ще продължи да зависи от прихода за последните 24 месеца. За хората, които могат да останат без работа има още значими промени, които засягат разпоредбите за достъп до парите – ще се изисква човек да се е осигурявал 12 месеца от последните 18, а не както до момента – 9. За да получава компенсацията в продължение на 1 година да вземем за пример, хората без работа ще би трябвало да имат над 15 години стаж, насъбран след 2001 година.

Според проектите през юли 2018 година всички пенсии ще бъдат индексирани с 3,8%. Така на процедура от лятото минималната пенсия, която в този момент е 200 лв., ще стане 208 лева Таванът на пенсиите за поредна година остава 910 лева Не се трансформира и оптималният застрахователен приход в страната, който е 2600 лв..
Добри вести има за работещите небогати. Предлага се минималната заплата да се усили с 50 лв. и да доближи 510 лв. от 1 януари 2018 година Това, дружно с концепцията за нарастване на минималните осигурителни прагове служебно с 3,9%, е причина работодателите да изискат оставката на обществения министър Бисер Петков.

За работещите през 2018 година обаче се усилва както осигуровката за пенсия, по този начин и възрастта за пенсиониране (вижте по-долу). Така от заплатата на работещите в най-масовата трета категория труд страната ще прибира 19,8% за осигуровки. Друг удар върху чиновниците е и смяна на метода на заплащане на болничните. По-малко ще се заплаща за първите три дни от болничния. Сега те са за сметка на работодателя, който изплаща на служащия 70% от възнаграждението му през първите три дни, а през 2018 година ще се изплащат едвам 50%. В претекстовете е записано, че смяната се прави с оглед облекчение на бизнеса и предварителна защита на злоупотребите. Национален осигурителен институт ще продължи да заплаща 80% от четвъртия ден нататък.

 0203_2_221856

Най-важните 15 неща, които засягат обществото

1. Увеличава се размерът на осигурителната вноска за фонд „ Пенсии ” с 1 процентен пункт (от 18,8 на 19,8%)
2. Определя се най-малък застрахователен приход за самоосигуряващите се лица в размер на 510 лева
3. Увеличава се минималният застрахователен приход за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 300 лева на 480 лева
4. Запазва се оптималният застрахователен приход за всички обезпечени лица в размер на 2600 лева
5. Увеличават се с 2 месеца възрастта и застрахователен стаж за придобиване право на пенсия по член 68, алинея 1 и алинея 2 от КСО – 64 година 1 м./38 година 6 м. за мъжете и 61г. 2 м./35 година 6 м. за дамите.
6. Увеличава се с 2 месеца възрастта за придобиване право на пенсия по член 68, алинея 3 от
КСО – 66 година 2 м. за мъжете и за дамите.
7. Увеличава се с 2 месеца възрастта за пенсиониране за работещите в бранш „ Отбрана и сигурност ” – 53 година 2 м.
8. Увеличава се минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст с 3,8% от 1 юли 2018 година – от 200,00 лева на 207,60 лева
9. Запазва се оптималният размер на получаваните една или повече пенсии на равнището от 1 юли 2015 година – 910 лева
10. Запазва се интервалът на погашение на паричното обезщетение за бременност и раждане – 410 дни.
11. Увеличава се размерът на компенсацията за развъждане на малко дете от една до двегодишна възраст от 340 лева на 380 лева
12. Увеличава се минималният дневен размер на компенсацията за безработица от 7,20 лева на 9 лева и се дефинира оптимален дневен размер – 74,29 лева
13. Променят се условията за право на парично обезщетение за безработица – импортирани и дължими осигурителни вноски във фонд „ Безработица ” минимум 12 месеца от последните 18 месеца.
14. Определя се оптимален размер на обезпечените вземания – 1300 лева
15. Запазва се размерът на еднократната помощ при гибел на обезпечено лице – 540 лева

Хасан Адемов, ръководител на обществената комисия в Народно събрание:
В тези оферти има доста притеснителни неща


„ Финансовата непоклатимост на Държавното публично обезпечаване не се вижда в този бюджет. Има доста притеснителни неща ”, разгласи пред „ Труд ” ръководителят на обществената комисия в Народното събрание Хасан Адемов. По думите му Национален осигурителен институт разчита на увеличение на приходите от осигурителни вноски с 560 млн. лева, с повдигането на вноските за пенсии с 1%.

„ Смущаващо е, че се усилва минималният застрахователен приход за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 300 на 480 лева Това е доста и съм сигурен, че съвсем няма да има аграрни производител, който да се обезпечава на тази основа, не тъй като не желае, а тъй като облагата от производството му няма да е задоволителна, с цел да покрие тези съществени разноски ”, безапелационен бе той. Според него намаляването на сумата, която работодателите ще изплащат през първите три дни болничен, ще ощети съществено и честните чиновници, чиито приходи при болест ще намалеят внезапно.

„ Променят се и условията за право на парично обезщетение за безработица и импортираните и дължими вноски във фонд „ Безработица ” да са минимум 12 месеца от последните 18 месеца, при сегашните 9 от 15. Така сезонните служащи на процедура ще бъдат изключени от компенсациите за безработица ”, безапелационен е Адемов. Според него патриотите не са си спазили обещанието за минималните пенсии от 300 лева, откакто е заложено нарастване от едвам 3,8% или 7,60 лева и то от 1 юли 2018 година

Пламен Димитров,
президент на КНСБ:
Излизаме на митинг и поради болничните

КНСБ ще провежда национално протестно шествие на 27 октомври в София, заяви на ексклузивен брифинг президентът на синдиката Пламен Димитров. Той означи, че в КНСБ са анализирали в детайли плана за бюджет на Държавното публично обезпечаване за 2018 година за нарастване на заплатите в бюджетната сфера и синдикатът има искания за повишение с повече проценти, както и допълнително браншове. Допълнителна мотивация за митинга е и предлаганото понижение в изплащането на болничните – през първите три дни да се заплаща 50 на 100, а не 70 на 100, както е сега. Според Димитров подправените болнични не могат да се лимитират посредством понижаване на права, а с по-добър надзор. Синдикатите ще стачкуват и против опитите да се лишават права на хората посредством повдигането от страна на бизнеса на тематиката за клас „прослужено време“.

Васил Велев,
ръководител на УС на АИКБ:
Повишаването на осигурителния предел е нездравословна политика


“Повишаването на минималния застрахователен предел е нездравословна и безполезна политика. Така служащите няма да бъдат обезпечавани на цялостната си заплата и ще получават една част от нея в плик ”, разгласи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. По думите му по последни данни разноските за труд на работодателите са 11%, а икономическият напредък е 4%.
“Ние усилваме заплатите три пъти по-бързо, в сравнение с пораства стопанската система. Откакто сме в Европейски Съюз, заплатите са нарастнали три пъти ”, разгласи той и е безапелационен, че в България на практика няма безработица.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР