Увеличената заболеваемост от коронавирус у нас се дължи както на

...
Увеличената заболеваемост от коронавирус у нас се дължи както на
Коментари Харесай

Властите засега ни оставят на “активното ни нежелание“ да спазваме мерки

Увеличената заболеваемост от ковид у нас се дължи както на неспазването на ограниченията на отдалеченост и носене на маски, по този начин и на по-лесно разпространяване на вируса. У обществото се следи отвращение да съблюдава ограниченията и на този стадий управляващите се въздържат от спомагателното им стягане, тъй като е мъчно да се откри баланс сред между медицинския и икономическия аспект на рецесията. Това изясни основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев в петък пред Българска национална телевизия.

В Европейски Съюз сме на трето място по заболеваемост, само че на Балканите на всички места има растеж

Той уточни, че процентът позитивни проби, който намираме е относително идентичен – сред 4 и 6%. “Обикновено употребяваме не дневни, а седмични данни, защото при дневните има много вариации. Понякога могат да ни заблудят. Ето и през днешния ден новооткритите случаи са с близо 50 по-малко от през вчерашния ден, само че това не би трябвало да ни води до някакви заключения “, сподели Кунчев. Той уточни, че от позиция на Европейски Съюз, с който вярно се съпоставяме България се стреми към второ-трето място по заболеваемост след Швеция и Португалия, само че видяно на Балканите нещата са малко по-различни. “Навсякъде има забележителен растеж, даже в страни като Черна Гора, които съвсем се бяха справили с епидемията, в този момент бележат растеж много по-висок от нашия. Така е и в Албания, Сърбия, Босна, Турция, Румъния. А несравнимо по-тежко е в Съединени американски щати, Бразилия, Перу, Индия “, сподели той.

Активно отвращение за съблюдаване на ограничения

“Очевидно е, че има наклонност на повишаване на новооткритите случаи. Доколко това е резултат от неспазване на ограниченията - до доста. То е явно за всички. Достатъчно е да се разноските в някой от огромните градове – да влезете в някой магазин, заведение, с цел да видите, че има всеобщо неспазване “, сподели Кунчев. По думите му има отмалялост у обществото от налаганите ограничения и интензивно отвращение да се съблюдават. “Психологически това е обяснимо, само че е явно и в света се удостовери на всички места, че колкото и да наподобяват елементарни, колкото и да наподобяват познати ограниченията като отдалеченост, персонална хигиена и като персонални защитни средства за момента са единственото, което имаме. И в случай че не ги съблюдаваме, следва повишение на заболеваемостта “, разяснява той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР