Увеличена слънчева активност е предизвикала силна геомагнитна буря преди 2600

...
Увеличена слънчева активност е предизвикала силна геомагнитна буря преди 2600
Коментари Харесай

Пик в слънчевото греене породил силна геомагнитна буря преди 2600 години

Увеличена слънчева интензивност е провокирала мощна геомагнитна стихия преди 2600 години. До този извод са достигнали японски учени, представени от "Сайънс алърт ".

Заключенията на експертите са основани върху исторически източници, които разказват странни червени облаци в небето над Месопотамия.

За вероятен пик в слънчевата интензивност в средата на 7-ми век прочие Христа се заприказва въз основа на предходни проучвания, в това число разбор на изотопи на въглерода в годишните пръстени на дървета и на следи от радиоактивни частици в лед в Гренландия. За да дефинират по-прецизно по кое време е имало геомагнитна стихия, експертите употребили мемоари на астролози в Асирия и Вавилон.

Свидетелства за странни небесни явления са се съхранили върху глинени таблички с датите на наблюденията.

Учените превели редица клинописи от това време и разкрили три споменавания за алено небе или червени облаци, които може да са свързани с интензивно полярно зарево.

Въпросните глинени таблички датират от 679-655 година прочие Христа. Трите споменавания съответстват с резултатите от датирането на съдържащите нараснала централизация на изотопа въглерод 14 годишни пръстени на дървета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР