Увеличават се възможностите за постигане на енергийна ефективност в дома,

...
Увеличават се възможностите за постигане на енергийна ефективност в дома,
Коментари Харесай

До 15 хил. лв. безвъзмездно финансиране може да получи домакинство, за да си изгради фотоволтаична система до 10 KW

Увеличават се опциите за реализиране на енергийна успеваемост в дома, която да понижи сметките, да усъвършенства комфорта и способства за опазването на околната среда.

Проучване на Министерство на регионалното развитие сочи, че близо 93% от жилищните здания у нас имат потребност от енергийно възобновяване. По Плана за възобновяване и резистентност Министерство на регионалното развитие ще влага над 1,4 милиарда лева за енергийна успеваемост на жилища с най-малко 4 жилището и повече от един притежател във всички 265 общини на страната.

Кандидатстването ще е до 31 март 2023 година, а сдруженията на притежателите ще получат безплатно 100 % от средствата за саниране.

Вторият стадий за кандидатстване ще продължи до 31 декември 2023 година, като утвърдените жилищни здания ще получат 80% безплатна финансова помощ, а останалите 20% ще са за сметка на притежателите.

Всяка постройка ще бъде оценена по няколко критерия, главният измежду тях е след осъществяването на ограниченията да бъде реализирано 30% или повече икономисване на първична сила, понижение на излъчванията СО2. Важно е да има единодушието на най-малко 67% от притежателите, само че колкото по-висок е процентът на участващите, толкоз по-голям е шансът постройката да бъде включена в програмата. Кандидатстването е наложително в партньорство с общините, оповестява асоциацията „ Активни консуматори. “

Те ще избират изпълнителите на дейностите по възстановяване на енергийната успеваемост. Необходимо е за постройката да има направено техническо проучване, документ за енергийна успеваемост, в който тъкмо да са разказани ограниченията, които би трябвало да се подхващат, както и механически паспорт и архитектурно снимане. Ще се финансират единствено градивно здрави здания. За кандидатствалите и утвърдени до края на март следващата година ще бъдат покрити 100% от разноските, а за тези от април до края на годината – 80%.

Предстои 440 млн. лева да бъдат отворени за кандидатстване за слънчеви съоръжения – 240 млн. лева са през Министерството на енергетиката и са за семействата, а още 200 млн. лева – за бизнеса. До 15 хиляди лева безплатно финансиране може да получи домакинство, с цел да си построи фотоволтаична система до 10 KW. Ще има обаче условие за класа на енергийна успеваемост на оборудването. За построяването на такова оборудване цените варират сред 10 и 13 хиляди лева за фотоволтаична система, задоволителна да покрива потребностите на обещано домакинство.

Мрежова система с мощ от 3kW, 5kW, или при по-голямо домакинство – 8-10kW, са задоволителни за енергийни битови потребности. Например, 5kW слънчеви панели са задоволителни за 4-5 членно домакинство. Подобна апаратура може да зареди ледник, няколко тв приемника, осветяване с над 20 лампи, пералня, съдомиялна, сушилня, компютри, огромен климатик или няколко дребни, разнообразни електроуреди, които не се употребяват непрекъснато, водна помпа. Помощ ще има и за създаване на слънчеви съоръжения за битова гореща вода – оптималният размер на безвъзмездното финансиране се планува да е в размер до 1955,83 лева

Средствата са от Националния проект за възобновяване и резистентност по съставния елемент за нисковъглеродна стопанска система. Общият бюджет е 240 млн. лева, като 140 млн. е безвъзмездното финансиране, обезпечено по Механизма за възобновяване и развиване и 100 млн. лева от национално обществено и частно финансиране. Допустимите претенденти би трябвало да населяват лично еднофамилно жилище или лично жилище в многофамилна постройка.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР