Увеличават се точките за многодетни семейства при кандидатстване в първи

...
Увеличават се точките за многодетни семейства при кандидатстване в първи
Коментари Харесай

Увеличават точките за първи клас за многодетни семейства

Увеличават се точките за многодетни фамилии при кандидатстване в първи клас. Това взеха решение на съвещание на Комисията по обучение и просвета към Столичния общински съвет. Същевременнно бяха препоръчани и промени в Наредбата за банкет в детските градини, а финален вид и на двата документа се чака да бъде признат на последното за месеца съвещание на Общинския съвет.

Водещи при приема в първи клас са близостта до учебното заведение и уседналостта по непрекъснат или сегашен адрес. Именно на база на тази уседналост бъдещите възпитаници попадат в 4 групи - с тригодишно престояване на адреса; деца с адрес в региона на учебното заведение от най-малко една година и в последните групи са новодошлите в квартала - със заменен адрес през последната година и децата от други региони.
Класирането става стъпаловидно и при привършване на водещите критерии се ползват спомагателните. Именно един от тях е други деца от фамилията да посещават желаното учебно заведение, което носи максимален брой точки - 22. След постъпили редица претенции от страна на многодетни фамилии, през днешния ден общинската комисия по обучение реши да усили броя и на точките за тях. При класиране децата от такива фамилии ще получат по 5, вместо 2 точки.

Местата за банкет в първи клас в общинските учебни заведения са повече от самите деца, уточни зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов:

Особено в централната част на София има доста учебни заведения, при които броят на децата, които се чака да имат уседналост в региона на учебното заведение, е сензитивно по-малък от броя на местата в първи клас. Тогава тези места ще отидат за децата от цяла София, като се чака за тези учебни заведения да се стигне даже до действителен банкет в четвърта група.

Тодор Чобанов
Тодор Чобанов
След днешното съвещание на Комисията по обучение и просвета ще бъдат отразени промени и в Наредбата за банкет в детските градини и в подготвителните групи в учебно заведение. Една от най-съществените е, че спомагателна точка ще получават освен децата, които са посещавали общинска ясла, само че и всички, които са били в такова лицензирано заведение. Тъй като от просветителни сдружения считат, че информацията за броя на групите в детските градини и свободните места е труднодостъпна, оферират процедурата да се уточни.

Окончателните разновидности на двете наредби - за банкет в детските градини и подготвителните групи в учебно заведение и за банкет в първи клас, ще бъдат показани на Комисията по локално самоуправление и нормативна уредба в сряда, с цел да може идващия четвъртък на съвещанието на Столичния общински съвет те да бъдат гласувани. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР