Увеличават се работодателите, които имат намерение да търсят нов персонал

...
Увеличават се работодателите, които имат намерение да търсят нов персонал
Коментари Харесай

Работодателите в София с намерение да назначат над 67 хил. нови работници, в страната е различно

Увеличават се работодателите, които имат желание да търсят нов личен състав през идващите 6 месеца. Това сочи първото за 2022 година изследване на потребностите на работодателите от работна мощ на Агенция по заетостта, което се организира в интервала февруари – март на актуалната година.

Изследването се провежда взаимно с Комисиите по претовареност към Областните препоръки за развиване в 28-те области в страната. То е национално представително и е направено посредством анкети измежду статистическа извадка от работодатели, представляваща 378 752 дейни предприятия в страната.

Резултатите от проучването демонстрират, че 60 842 компании ще търсят нов личен състав през идващите 6 месеца. В съпоставяне с допитването през февруари-март 2021 година техният брой се е нараснал с 2 620 или с 4,5%. Бизнесът декларира потребност от 239 339 служащи и експерти с умения в разнообразни професионални посоки.

През идващите 12 месеца работодателите ще търсят 128 789 експерти с подготовка, добита в системата на междинното професионално обучение и професионалното образование. Най-търсени ще са сервитьор-барман, готвач, машинен оператор, шивач, строител, строител-монтажник, заварчик, действен счетоводител, електротехник, касиер и други

От други 62 905 експерти с дееспособност или с висше обучение ще се нуждае българският бизнес. Сред тях най-търсени са водачи, медицински сестра, учители и лекари. В съпоставяне с миналата година броят на търсените висшисти е повишен с 6 300 или с 11,1%. Проучването демонстрира, че 47 645  служащи без компетентност ще са нужни в другите браншове на стопанската система през идващите 12 месеца. Спрямо година по-рано техният брой се намалява с 8 100 или с 14,5%.

Затруднения при обезпечаване на фрагменти срещат 70,7% от работодателите в страната. На годишна база техният дял се усилва с 2,3 процентни пункта. Най-сериозни усложнения работодателите срещат при намиране на продавач-консултанти, готвачи, шивачи, машинни оператори, програмисти. За съпоставяне преди година е имало максимален дефицит на машинни оператори, оперативни счетоводители, помощник-възпитатели, заварчици и електромонтьори.

Нова вълна на COVID-19 ще повлияе на работодателите, сочи проучването на Агенция по заетостта. 19,4% от тези, които са възнамерявали да наемат личен състав, напълно ще преустановят търсенето, или това са 11 800 предприятия. Най-силно отрицателно въздействие върху желанието за наемане на нов личен състав при нова пандемия ще се усети в секторите търговия, хотелиерство и ресторантьорство, където 1/3 от компаниите ще се откажат да търсят личен състав.  50,5% от тях обаче, или повече от половината, няма да се повлияят от появяването на нова COVID-19 вълна – това са близо 31 000 компании. При въвеждане на нови ограничаващи ограничения за бизнеса най-засегнати ще се окажат нискоквалифицираните служащи. При подобен сюжет работодателите се чака да се откажат от проектите си да наемат малко над 10 000 служащи с такава подготовка. Близо 5 000 работни места за квалифицирани експерти със приблизително и висше обучение също ще останат необявени при съществуване на нова пандемична вълна.

Най-предпочитаната форма за държавна поддръжка за опазване на заетостта измежду работодателите при COVID-19 ограничаващи ограничения остава " 80 на 20 " – изразена в 33,7% от интервюираните, следвана от " 60 на 40 " – в 14,5% от случаите. Само 3,4% от работодателите, които са възнамерявали да наемат личен състав, ще се откажат от това си желание, без значение каква държавна помощ им се предлага.

Според изследването в средносрочен проект, т.е. в околните 3 до 5 години, търсените експерти с висше обучение ще бъдат 173 784 души или 7,6% от наетите по трудово и служебно правно отношение в края на месец март 2022 година Трите най-търсени професионални посоки ще бъдат Педагогика, Икономика и Електротехника, електроника и автоматика. През идващите 3 до 5 години българският бизнес ще се нуждае и от 208 964 експерти със приблизително обучение. Спрямо февруари 2021 година търсенето е намаляло с близо 33 500 или с 13,8%. Най-необходими ще са експертите в търговията на едро и дребно, строителството, индустриалните технологии – текстил, облекло, обувки и кожи, машиностроенето, металообработването и металургията и други

София-град остава региона, където ще се чака да бъдат наемани най-вече служащи и експерти – 67 064, което е 28% от всички декларирани в страната потребности. В 12 области работодателите са декларирали, че ще се нуждаят от повече фрагменти по отношение на година по-рано. Това са областите София-град, Варна, Добрич, Софийска област, Русе и Плевен и други Най-слабо е търсенето в област Бургас, Пловдив, Търговище, Хасково и Ловеч и други

В изследването на потребностите на работодателите са обхванати съразмерно предприятия с друга бройка – от микропредприятия, с по-малко от 10 души личен състав, до огромни предприятия с над 250 души. Според икономическата активност максимален е делът на интервюираните предприятия от бранш " Търговия, превоз, хотелиерство и ресторантьорство " (34,3%), следват предприятията в бранш " Държавно ръководство, обучение, филантропично опазване на здравето " с 16,1% представителност, а на трето място е бранш " Индустрия " с 14,4%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР