Увеличават се обстоятелствата, при които ще бъде възможно да се

...
Увеличават се обстоятелствата, при които ще бъде възможно да се
Коментари Харесай

Разширяват се възможностите за оспорване на бащинство

Увеличават се събитията, при които ще бъде допустимо да се оспорва бащинство.

Това излиза наяве от промени в Семейния кодекс, утвърдени на първо четене в пленарна зала в сряда. Промените бяха гласувани без диспути с гласовете на общо 92-ма народни представители, от които 75 гласоподаваха " за ", нула - " срещу " и 17 се въздържаха.

Според отчета на водещата комисия по правни въпроси промените са обусловени от нуждата от осъществяване на решенията на Европейския съд по правата на индивида, постановени по тъжби против България.

С новите текстове се дава опция за оборване на бащинството в едногодишен период от узнаването на раждането като факт или по изключение, в случай че събитията, опровергаващи бащинството, са узнати по-късно по независещи от ищеца аргументи, в едногодишен период от узнаването им, само че не по-късно от навършване на пълноправие на детето.

Предвижда се съдът да взема решение разногласието всъщност при ценене на най-хубавия интерес на детето, се показва в отчета на правната комисия. В него се прецизира, че с измененията се уточни наредбата на член 62, алинея 4 от Семейния кодекс, като се дава опция детето също да оспори бащинството след навършването на 14-годишна възраст.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР