Увеличават се образуваните досъдебни производства и задържаните лица за престъпления,

...
Увеличават се образуваните досъдебни производства и задържаните лица за престъпления,
Коментари Харесай

108 задържани мигранти през март, най-много на територията на СДВР

Увеличават се формираните досъдебни производства и арестуваните лица за закононарушения, свързани с произвеждане, преправяне, придобиване, държане и разпространяване на наркотични субстанции от началото на 2024 година, демонстрират данните на Специализираното междуведомствено звено сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи за подкрепяне на следствието по досъдебни производства, свързани с опиати и незаконна миграция.

В интервала 1 - 31 март арестуваните са 1020 спрямо 970 през месец февруари и 693 - през януари. Ръст се регистрира и във връзка с формираните досъдебни производства - през март те са 877, спрямо 803 през февруари и 589 в първия месец на 2024 година

В резултат на взаимната работа на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи през март са извършени 515 профилирани полицейски интервенции за противопоставяне на противозаконната миграция и 549 профилирани полицейски интервенции за противопоставяне на закононарушенията, свързани с опиати.

Разкрити през миналия месец са 12 лаборатории/площи за произвеждане и развъждане на опиати. Само в Апелативен район-Пловдив при инспекции, претърсвания и изземвания на три места са хванати общо 143,2 кг марихуана, като за територията на цялата страна количеството е 251,8 кг. При профилирана интервенция в Бургас са открити и конфискувани 32 кг амфетамин и метамфетамин.

137 са формираните в интервала 1 - 31 март досъдебни производства за нелегално прекосяване през границата, а през февруари те са били 93. Задържани са 108 лица, най-вече на територията на Столична дирекция на вътрешните работи - 71.

На 29.03.2024 година е извършена профилирана полицейска интервенция в центровете за настаняване към Държавната организация за бежанците в кварталите „ Овча купел “, „ Военна рампа “ и „ Враждебна “. Извършени са инспекции за съществуване на неразрешени предмети, наркотични субстанции и определяне на жители, оповестени за общодържавно търсене, без документи за идентичност и пребиваващи непозволено в центровете. Проверени са 680 непознати жители, шестима са арестувани за определяне на съпричастност към престъпни действия.

За интервала 1-31 март са влезнали в действие 329 правосъдни акта за закононарушения, свързани с наркотични субстанции, и 138 правосъдни акта за нелегално превеждане през границата на обособени лица или групи от хора и незаконно подкрепяне на непознати жители да обитават или минават в/през страната (престъпление по член чл. 279, 280 и 281 от НК), демонстрират още данните на Междуведомственото звено.

Специализираното междуведомствено звено бе основано със взаимна заповед сред Прокуратурата на Република България и Министерството на вътрешните работи през август т.г. за подкрепяне следствието за съответните типове закононарушения. Една от главните му действия е мониторинг на формираните и водени досъдебни производства.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР