Увеличават размера на т.нар. детски надбавки“. Това става ясно от

...
Увеличават размера на т.нар. детски надбавки“. Това става ясно от
Коментари Харесай

От април се очаква увеличение на детските надбавки

Увеличават размера на така наречен " детски надбавки “. Това излиза наяве от плана на бюджет за годината, който се чака да влезе в действие от април.

В момента за фамилиите с едно дете месечната помощ е 40 лева Предложението е да се усили с 10 лева, т.е. да стане 50. За две деца растежът е с 20 лева, т.е. става от 90 на 110 лева За три деца - с 30 лева Така помощта за тях става от 135 на 165 лева на месец.

За фамилиите с четири деца нарастването също е с 30 лв. - или от 145 става 175 лева

Повишава се и доходният предел за приемане на месечната помощ, което значи, че повече фамилии и деца ще имат право на нея. Прагът се усилва със 100 лева, както за приемането на парите в цялостния им размер, по този начин и когато се изплащат 80% от него.

Николай Велчев е преподавател, а брачната половинка му сега е без работа. Имат едно дете, за което получават месечната помощ от 40 лева Казват, че нарастването с 10 лв. е алегорично и няма да се отрази на фамилния бюджет, оповестява бТВ.

От април, с изключение на размера на помощта, се усилва и доходният предел за достъп до нея. Това се постанова, защото от една страна сегашният е под линията на беднотия. От друга - с нарастването на минималната заплата, доста фамилии биха изгубили правото да получават помощта.

С измененията това няма да се случи. Дори се чака броят на подкрепените деца да се усили от 500 на 600 хиляди месечно.

" Целта е да се разшири в действителност по едно и също време кръга на лицата, които биха могли да получават месечни помощи, а също по този начин и размера да бъде една концепция по-адекватен на актуалните действителности “, разяснява Иван Кръстев, зам.-министър на труда и обществената политика.

От Института за пазарна стопанска система споделят, че помощта не извършва ролята си - сумите остават дребни и се дават на огромен кръг от фамилии, без да трансформират доста покупателната им дарба.

" Ако в действителност се мисли за промяна в тази посока би било доста по-смислено фокусът да е в доста бедните семейства, където развъждането на деца в действителност е финансов проблем “, изясни Адриан Николов, Институт за пазарна стопанска система.

От април се предлага по-висок рентабилен предел и за достъп до други две помощи – еднократната при бременност и месечната за дете до 1-годишна възраст.

С 35 лева пък се подвига размерът на месечната помощ за дете без право на наследствена пенсия от умрял родител. Така тя ще стане 150 лева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР