Увеличаващото се затлъстяване при децата е всеобщ проблем, с който

...
Увеличаващото се затлъстяване при децата е всеобщ проблем, с който
Коментари Харесай

Все повече деца страдат от диабет тип 2

Увеличаващото се затлъстяване при децата е повсеместен проблем, с който се сблъскваме всекидневно, съобщи доктор Цветелина Тотомирова, ендокринолог във ВМА.

Тя взе присъединяване в кръгла маса на тематика " Спортът, децата и бъдещето ".

Според нея аргументите за затлъстяването при децата са разнообразни. По думите й една от аргументите е прекомерният банкет на хранителни субстанции и незадоволителният разход на сила в всекидневието. Нашите деца прекарват много време пред екрана, посочи доктор Тотомирова.

В същото време всекидневието ни е такова, че не могат да изразходват силата с задоволителна физическа интензивност. Освен това и родителите постоянно не дават персонален образец за физическа интензивност в всекидневието.

Според еднокринолога децата би трябвало да се научват да обичат спорта, не да го практикуват по обвързване. Затлъстяването е сериозен проблем, по думите й. Той води след себе си доста медицински последствия, предизвестява доктор Тотомирова. Медицинските последствия обгръщат цялото тяло, засягат всеки един орган и система, най-много страда опорно-двигателната система и метаболизмът, посочи тя.

Все повече деца страдат от захарен диабет вид 2, който преди време е бил доста рядко срещано събитие измежду детската възраст. По настоящем все по-често откриваме отклонения в мастния профил, в обмяната на въглехидратите, акцентира Тотомирова.

Установено е, че децата, които се занимават по-рядко със спорт, като цяло по-трудно научват уроците, които би трябвало да бъдат усвоени, уточни ендокринологът.

Децата с наднормено тегло по-често са обект на насмешки от страна на връстниците си, а и по-често страдат от меланхолия. Те са по-склонни да заобикалят учебни часове. Тя подчертава върху значимостта на обществения аспект на затлъстяването.

По думите й ние следваме международните трендове в питателните привички и това, което се случва в международен мащаб, се случва и при нас. Децата имат достъп до доста висококалорични храни, акцентира доктор Тотомирова.

Вредните хранителни привички от детска възраст се резервират задълго и остават като табиет и в бъдеще. Разбира се необходим е баланс сред сладкото и потребната храна, по думите й.

Според нея изпълним е салдото в здравословното хранене и може да се избегне другата прекаленост на питателните привички - анорексия, стеснен банкет на храна, банкет на нездравословни добавки при младежите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР