Увеличаващият се разрив между Париж и Берлин заплашва френско-германския двигател,

...
Увеличаващият се разрив между Париж и Берлин заплашва френско-германския двигател,
Коментари Харесай

WSJ: Увеличаващият се разрив между Франция и Германия застрашава бъдещето на ЕС

Увеличаващият се раздор сред Париж и Берлин заплашва френско-германския мотор, който задвижва доста от най-големите планове в Европа, написа "Фокус ", базирайки се на американския вестник The Wall Street Journal.

Френският президент Еманюел Макрон се застъпва за смели проекти, съсредоточени върху позиционирането на Европейския съюз като мощ сред Съединени американски щати и Китай. Но разрушителният му жанр и огромните му упоритости раздразниха Германия, която най-вече способства за финансирането от Европейски Съюз, и по-специално нейният водач, канцлера Ангела Меркел.

Този разкол сред двата бряга на Рейн може да попречи на напъните на новото управление на Европейски Съюз, което встъпва в служба на 1 декември, с цел да прокара дълготрайни проекти - доста от тях в сходство с предложенията на френския президент Еманюел Макрон - по отношение на изменението на климата, технологиите, защитата на блока и финансите.

„ Не е належащо да обръщаме съществуващия ред с главата надолу “, съобщи Меркел на конгрес в Хърватия неотдавна, по отношение на думите на Макрон за НАТО, че е в „ положение на мозъчна гибел “.

Реакцията на Германия към други начинания на Европейски Съюз, подкрепяни от френския президент, варира от равнодушие и приглушена поддръжка до неприязън.

През октомври Меркел даде обещание да поддържа напъните на Макрон да понижи на половина излъчванията на парникови газове в Европа до 2030 година и да ги отстрани изцяло до 2050 година, след месеци на кавги в нейната коалиция за това какъв брой надалеч да се отиде в политиките в региона на климата.

Но в позицията й липсва поддръжката на консервативните членове на кабинета, които настояват, че проектът би пречел непропорционално мощно на индустриализираната Германия.

Междувременно доста германци - освен политици - се опълчват на предложенията на Франция за стягане на икономическата интеграция в Европейски Съюз, опасявайки се, че Германия ще заплати сметката.

Дори по въпроси, по които двамата водачи имат единодушие, разликите усложняват съдействието. И двамата споделят, че Европа би трябвало да заеме твърда позиция против софтуерните колоси, основани в Съединени американски щати и Китай, в метод, прочут като цифров суверенитет.

Но Меркел избира да разреши на китайската Huawei да наддава за 5G мрежи в нейната страна.

Макрон желае по-строги ограничавания, като неотдавна сподели пред списанието The Economist, че европейското безучастие ще значи, че „ след 10 години никой няма да може да подсигурява софтуерната непоклатимост на нашите киберсистеми, никой няма да може да подсигурява кой обработва данните на жителите или фирмите. "

Личната злост сред двамата водачи в допълнение усложнява въпросите, споделят европейските чиновници.

"Те в никакъв случай не се разбирали добре, само че в този момент ситуацията е изключително неприятно ", сподели почитан чиновник на Европейски Съюз, който взе участие в срещи дружно с двамата водачи. Според известията двамата са се сблъскали на срещата на върха на Европейски Съюз през октомври поради проектите за разширение на блока.

Предстоящото излизане на Англия от Европейски Съюз ускорява сходни френско-германски търкания, които изплуват в разнообразни контексти през десетилетия на историята на блока. "Обединеното кралство ги балансираше, само че в този момент те са сами един против различен ", съобщи формалният представител.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР