Увеличаващата се разлика между богатите клубове и всички останали е

Увеличаващата се разлика между богатите клубове и всички останали е ...

Пропастта между богатите и останалите е ключовият проблем във футбола, каза Чеферин.Увеличаващата се разлика между богатите клубове и всички останали е ключовият проблем пред европейския футбол, заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин. По думите му основна задача на организацията е да се справи с него.

"Нека сложим картите на масата и да бъдем честни пред себе си: най-голямото предизвикателство пред нас в следващите години ще бъде състезателният баланс", каза словенецът по време на заседание на Асоциацията на европейските клубове.

"Как можем да продължим да развиваме футбола в Европа и да избегнем увеличаването на пропастта между най-влиятелните и останалите? Това е въпрос за милион долара. Аз съм прагматик - отворен съм към всяко практично предложение, което може да е от полза на европейския футбол", заяви президентът на УЕФА.

Сред идеите за овладяване на проблема са въвеждането на таван на заплатите, ограничения в отборите и промяна в трансферната система.

Още в началото на годината в задълбочен анализ УЕФА обяви, че има суперклубове, които са недостижими за останалите. Миналата есен организацията обяви промени в Шампионската лига, според които 16 от 32 места в групите на Шампионската лига ще са за отбори от четирите водещи първенства в Европа.

Това породи недоволство сред по-слабите първенства, но беше разчетено като мярка срещу евентуалното "отцепване" на големите клубове в Суперлига.

Преди месец ПСЖ купи Неймар за 222 млн. евро, а "Манчестър сити" стана клубът, похарчил най-много пари в рамките на един трансферен прозорец. УЕФА започна разследване срещу парижани, но отрече, че проверява и "гражданите".

Източник: dnevnik.bg