Увеличаването на лихвите е карфицата, която пука имотните балони. Колкото

...
Увеличаването на лихвите е карфицата, която пука имотните балони. Колкото
Коментари Харесай

Сега в Щатите, после и в Перник

Увеличаването на лихвите е карфицата, която пука имотните балони. Колкото по-бързо и по-рязко се забие " подострената " рента, толкоз по-внезапно и мощно  ще се спукат те.

Това към този момент е реалност в Съединените щати. Увеличаването на главния лихвен % там през юли от 0 до 1,5% се отрази непропорционално мощно на лихвите по ипотеките. Тази по 15-годишните ипотеки се удвои от 2.3 до 4.8% (+2.5 процентни пункта). А по 30-годишните набъбна с съвсем 90% – от 3.1 до 5.8% (+2.7 пр.п.).

Това е резултатът от протичащото се в стопанската система като цяло. След отварянето на затворената от коронавирус пандемията стопанска система цените на материали и първични материали, употребявани в строителството, започнаха скоростно да нарастват. Освен тях цените на крайните потребителски артикули също набъбнаха стремглаво. Това способства за спомагателното увеличение и на цените на парцелите, разясняват от компанията " Тавекс ".

В първата седмица на септември Европейската централна банка предстоящо увеличи със 75 базисни пункта трите съществени лихвени %. Заедно с това Управителният съвет съобщи, че „ чака да увеличи още лихвените проценти на идващите няколко съвещания, с цел да забави търсенето “.

Тази стъпка, както и последните решения на Федералния запас, можем да преглеждаме като

начало на дълго чаканата „ нормализация “,

откакто повече от десетилетие централните банки се опитваха да ни убедят, че цената на парите е нула, разясняват от Института за пазарна стопанска система. 

Тоест следва да станем очевидци на тежък махмурлук, какъвто е неминуем след продължителна и тежка корист с пристрастяваща субстанция, каквато в действителност е достъпът на държавни управления, бизнес и семейства до съвсем безвъзмездни заеми.

Европейската стопанска система върви към криза или най-малко застоялост в идващите тримесечия – най-много поради войната в Украйна и енергийните доставки и цени, само че тези резултати ще се засилят и от затягащата се парична политика. Процесът на преодоляване на инфлацията с дейностите на централната банка допуска „ изстудяване “ – по-ниска капиталова интензивност и по-малко ползване. България има мощно отворена стопанска система и спадът в стопанската интензивност в еврозоната води както до по-ниско търсене на български артикули и услуги, по този начин и до отсрочване на най-малко част от новите капиталови планове за разширение на потенциала на задгранични, а и локални предприятия в страната. Твърде евентуално е да забележим застоялост в индустриалното произвеждане, въпреки и минимално покачване на безработицата, задържане на действителния растеж на приходите и спад в продажбите на обвързваните с огромните експортьори снабдители на материали, артикули и услуги.

Въздействието по линия на дълготрайните ипотечни заеми ще е най-отчетливо – напълно разумно за заеми със период на погашение над 20 и даже над 30 години. Към юли отговорностите на семействата към банки по жилищни заеми доближават 15.4 милиарда лв., което към момента е под 10% от упования Брутният вътрешен продукт, макар разширението на достъпа и забележителния спад на лихвите в последните най-малко 4 години. Това 

дава съображение за нерешителен оптимизъм

във връзка с риска от стесняване на разполагаемия приход на семействата поради повишаване на месечните вноски. Но в това време облекчените условия за покупки на жилища с заем дружно с нулевите лихви по депозитите покачиха цените на парцелите и „ заредиха “ строителния взрив, изключително в София.

В селища-спални като Перник цените на жилищата нарастнаха сензитивно, което при по-рядко повдигане на ипотечните лихви ще ги направи неизгодни, в случай че са купени с капиталова цел и ще затрудни закупилите ги за първо жилище. Според брокери на недвижими парцели цените на жилища в релативно влиятелни региони на Перник са се удвоили от началото на пандемията до в този момент.

Ръстът на заплатите у нас обаче отчасти понижава заплахата от несъстоятелност. В действително изражение междинната заплата, дефлирана с растежа на инфлацията, не се трансформира по отношение на предходната година. През второто тримесечие, както и през първото, водещо значение има повишаването на индикатора в частния бранш на стопанската система (15.4%). Но и заплатите в публичния бранш регистрират интензивен ритъм на напредък от 7.8 %. Възходящата динамичност на приходите от труд е подкрепена от съвсем всички действия. Най-висок ритъм на напредък на заплатите има в административните и спомагателните действия (21%), следвани от търговията (18%). За разлика от тях междинната заплата нараства по-слабо в хуманното опазване на здравето и обществената сфера (0.8%)

Поради тази причина анализите към момента регистрират растеж на кредитирането у нас и през второто тримесечие на годината. В края на юни годишният напредък на заема за частния бранш се форсира до 12.6 % по отношение на 11.2 на 100 в края на май. Принос за въпросната динамичност имат както семействата, по този начин и нефинансовите предприятия в синхрон с позитивното развиване на пазара на труда, частното ползване и износа през второто тримесечие.

На процедура запазващите се

ниски лихви при растяща инфлация

способстват за продължаващото високо търсене на заеми от семействата, които се усилват с 14.7% спрямо юни 2021 година.

Високо остава и търсенето на жилищни заеми (с растеж от 18.2% на годишна база), като за това въздействие оказва и продължаващото повишаване на цените на недвижимите парцели.

Среднопретеглените лихвени проценти по жилищните заеми, отпускани от българските банки, са се намалили през юни до 2.51 %. Към края юли те удариха ново рекордно дъно от едвам 2.47 на 100. И това се случва по време когато Европейската централна банка увеличи за първи път от цяло десетилетие насам лихвените проценти като опит да се оправи с високата инфлация.

В реалност лихвите по заемите за покупка на жилище са единствените, които през последните към две години се движат в една посока – надолу.

Статистиката на Българската национална банка демонстрира, че единствено за юли междинният лихвен % по заемите за жилище се е намалил с 0.02 прочие пункта. Това е спомагателен тласък за жилищното кредитиране, което, както отбелязахме, надвиши 15 милиарда лева и продължава да пораства.

Лошото обаче следва.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР