Увеличаване в броя на мигрантите и бежанците, които се включват

Увеличаване в броя на мигрантите и бежанците, които се включват ...

Все повече мигранти участват в програмите за професионално обучение в Германия.


Увеличаване в броя на мигрантите и бежанците, които се включват в програми за професионална квалификация в Германия, може да допринесе за облекчаване на недостига на работна ръка в най-голямата европейска икономика, предаде БТА.

Броят на хората, родени извън Германия и записали се за обучение, е скочил с 36,2 процента през 2017 г. спрямо предходната година, съобщи днес германската стaтистическа служба Destatis.

Младите хора, получаващи професионално обучение, са се увеличили до 515 700 миналата година, което е повишение с 1,1 процента на годишна основа. Това е първият растеж на показателя от 2011 година.Още по тематаМеркел: Европейските страни трябва да работят заедно по темата с миграциятаКаста под всички касти

Германското правителство в момента разработва нов имиграционен закон, който има за цел да допринесе за попълване на недостига на работна ръка в различни сектори, включително на здравеопазването и услугите.

Германия има общо 822 582 незаети работни места през юли, което е повишение спрямо 805 213 през юни и 750 346 през юли миналата година, сочат данните на статистическата служба.

Афганистан и Сирия са две страни, от които идват голям брой кандидати за убежище в Германия. Броят на младите мъже от тези държави, включили се в програми за професионално обучение, е скочил над три пъти спрямо 2016 година - от 3000 до 10 000 миналата година.

Жените от Афганистан и Сирия, регистрирани за професионално обучение, са били 820 през 2017 година, което е увеличение с 380 спрямо предходната година.

Същевременно макар общият брой на младите мъже, включващи се в професионално обучение, да е нараснал с 3,7 процента, съответният брой на жените е намалял с 2,9 процента.

Източник: investor.bg