Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване За да са успешни онлайн

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване За да са успешни онлайн
Коментари Харесай

Връзката с клиента е ключова за успеха в е-търговията


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
За да са сполучливи онлайн магазините, те би трябвало да имат здрава и жива връзка с клиентите. Не е наложително тя да минава и през физически магазин, само че би трябвало да се поддържа с офлайн интензивности. Други фактори за положителната реализация на е-търговеца са вярно подбраният подбор и положителните софтуерни решения. Тези " Успешни тактики за електронна търговия на българския пазар " обрисуваха участниците в едноименната полемика на Е-commerce конференцията, проведена от " Икономедиа " при започване на април.

Офлайн магазините не са наложителни

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Стартирали сме онлайн, нашата експертиза е напълно там и не виждам причина да отваряме физически магазин. Няма бизнес логичност, тъй като, отваряйки магазин, затваряш доста пари в стока и поемаш доста по-големи опасности – или най-малко по този начин е от наша позиция, тъй като в никакъв случай не сме се занимавали с офлайн магазини ", сподели Драгомир Драганов, сътрудник в baby.bg (виж карето), който дава отговор за софтуера и маркетинга на уеб страницата. " Естествено, когато марката съществува от дълго време и е тръгнал от физически магазини, е доста по-добре двете да се развиват дружно ", добави той.

Такъв образец е онлайн магазинът на " Хиполенд " - hippoland.net. Подобно на физическите магазини на веригата той към този момент предлага с изключение на бебешки артикули и детски играчки, също и облекла и обувки. " Таргетираме майките, които са характерна категория – обезпокоени, уплашени, и желаеме да им представим и онлайн цялостната картина и решения за всеки стадий от майчинството ", сподели Анелия Петришка, началник онлайн търговия в " Хиполенд ".

" Не мисля, че отварянето на офлайн магазин подсигурява 100-процентов триумф за онлайн търговеца. Но ненапълно има преимущество, тъй като доверието на клиентите към физическите магазини е по-голямо, в сравнение с към онлайн платформите ", разяснява Ирена Иванова, интернационален сътрудник за грижата за потребителите във Vivre.

Офлайн интензивностите са значими

Драгомир Драганов изясни, че в baby.bg се стремят от ден на ден да развиват офлайн интензивности на характерни места. Задължително да вземем за пример вземат участие на ревюто " Бебемания " и незабавно след него поръчките им нарастват. Търсят контакт с таргет групата си посредством партньорства с учебни заведения за бременни, лечебни заведения и профилирани бебешки списания. Извън онлайн активността си Vivre участва в списания и развива b2b интензивности с интериорни дизайнери, описа Ирена Иванова.

" Нашите клиенти в 90% от случаите са майки с деца и те се забавляват единствено когато влязат в магазините ни. Не се тормозим, когато в нашия магазин има деца, в противен случай – приветстваме и обожаваме това ", изясни Анелия Петришка. За децата в " Хиполенд " провеждат игри и занимания. Всяко разкриване на нов магазин е придружено с огромен ваучър, съпроводен и от маркетингови интензивности, които целят да подтикват продажбите. Правят и разнообразни събития взаимно с българските представители на Lego. Имат занятия, работилници, на които децата строят свои модели, които след това са изложени на екран. " Това носи наслада на децата, предизвиква творчеството, въображението и независимото мислене ", добави тя. Освен онлайн имат мощно позициониране посредством разнообразни акции и в печатните медии. Печатните медии не са това, което бяха, само че към момента имат постоянна група фенове, сподели Петришка.

Връзката с потребителите

" Опитваме се да приказваме на езика на нашите клиенти. Осигурили сме им опция да се свързват с нас и като привило държим хората, които дават отговор за обслужването на клиентите, да бъдат майки ", описа Драгомир Драганов от baby.bg. " В България в множеството случаи за работодателя е проблем да наеме майка с малко дете, тъй като тя по-често отсъства. За нас обаче тези хора са доста скъп актив ", добави той.

В момента и baby.bg, и hippoland.net се пробват да разработят чатбот (компютърна технология, основана с авансово дефинирани сюжети и тематики на разговор) за връзка с майките.

" Повечето български клиенти избират да поддържат връзка с същински хора, счита Ирена Иванова. Да, те пишат в обществените медии, само че откакто напишат, звънят по телефона, с цел да чуят същински човек. " Нейната позиция да вземем за пример е да основава връзки с клиентите, които се затрудняват да създадат избор сред продуктите на уеб страницата, звънят с въпроси от вида на " може ли да предложите килим, който да подхожда на дивана в хола ми ", и се нуждаят от самостоятелен метод.

Освен това от Vivre работят по блог на самия уебсайт, който да дава опция за връзка на консуматор с консуматор. " Идеята ни е да се реализира оптимално равнище на съгласуваност с всички клиенти ", споделя Ирена Иванова. Предстои блогът първо да бъде пуснат на румънския пазар, а след това и на българския, който е идващият максимален за компанията.

Драганов описа и че са интегрирали push известия (кратки съобщения), които се появяват на екраните на мобилните телефони и на десктоп, и за няколко месеца са натрупали 60 хиляди регистрации в тях. " Този канал би трябвало да се употребява деликатно, с цел да не затрупаме потребителите ни, тъй като, в случай че се прекали, това може да докара до повече отрицателни последствия. Трябва да се откри баланс във всички рекламни канали ", разяснява той.

Най-успешните акции

" Уникалното за Vivre и за българския пазар са по този начин наречените акции. Те се сменят всеки ден в 10 часа и всяка от тях включва към 5000 продукта ", изяснява Ирена Иванова. Селекцията на продуктите е подчинена на избран дизайн – да вземем за пример акцията " Приказка в Индонезия " събира всички артикули, които могат да основат атмосферата на тази страна. Най-добър отзвук в България е получила акцията " Приключение в Балчик ", която също така е разпространявала страната и на останалите пазари. Като канали от Vivre употребяват бюлетини, push известия за уeб и за мобилни устройства посредством sms-и, реклами в Гугъл и обществените мрежи.

" За нас сполучливи са най-вече акциите, показани под формата на игра - задявка с премия. Примерно за Великден да снимаш яйцето и да качиш фотографията във Фейсбук. Получилият най-вече лайкове получава премия от нас ", сподели Анелия Петришка. В момента компанията развива все по-активно Instagram канала си. Освен това разчита на имейл маркетинга, който, въпреки и да не генерира огромни продажби, е добър метод за събиране на данни за потребителите.

Най-успешните акции при нас са две, сподели Драгомир Драганов - рожденият ни ден, който е през май, и Black Friday. " Любимият ни Black Friday беше първият през 2016 година, когато в действителност baby.bg порасна. Видяхме, че другите вършат Black Friday, и скалъпихме небрежно една акция с елементарен лендинг, с няколко реклами във Фейсбук и в Гугъл Ads. Следващите 24 часа безусловно трансформираха разбирането за онлайн търговията и за опциите, които дава, тъй като получихме толкоз поръчки, колкото другояче получавахме за няколко месеца. Имахме conversion rate (процент на хората, които фактически са направили покупка) към 10. Не бяхме готови нито с логистиката, нито с пространството. Наложи се за една събота и неделя да намерим склад, в който да сложим всички артикули, и другари, които да оказват помощ. Но от тази акция потеглиха нещата, повярвахме си и научихме доста ", добави той.

Работите ли с инфлуенсъри?

" И нас не ни е подминало. Опитваме се, дори сме намерили няколко души, с които започнахме работа неотдавна и резултатите са доста положителни ", сподели Драгомир Драганов. Като направи ангажимента, че намирането на инфлуенсъри за характерен бранш като техния е предизвикателство. Трябва да са или бременни дами, или с доста малко дете.
" Предстои да се възползваме от тази тактика ", сподели Ирена Иванова. Затруднението до момента е идвало от обстоятелството, че Vivre работи на девет разнообразни пазара, а инфлуенсърите са локално събитие. Наскоро обаче са създали структурна смяна в компанията и в този момент за обособените страни дават отговор хора на място. " Те са добре осведомени с хайлайфа на съответната страна и биха могли да създадат точния избор на точния инфлуенсър ", добави тя.

Упорствайте

" Съветвам всички, които се занимават с електронна търговия, да не се отхвърлят по средата и да преследват до дъно задачите си ", сподели Драгомир Драганов. На база на опита на baby.bg някои решения, които са желали да интегрират, са се получавали едвам на четвъртия опит – след леки корекции. После са ставали мотор на бизнеса и са започвали да го управляват. Ако да вземем за пример извършите блог, пробвайте да публикувате и постоянно да давате на потребителите добавена стойност и наличие. Това важи за всеки аспект на електронната търговия, сподели той. Ирена Иванова, интернационален сътрудник за обслужване на клиенти във Vivre:
" Основна тактика за нас е живата връзка с клиента. Винаги се съобразяваме с това, което желае и от което има потребност той. Тази връзка ни насочва към верните тактики за в бъдеще. " Драгомир Драганов, сътрудник в baby.bg:
" Софтуерът постоянно ни е вадил крачка напред пред съперниците. Разглеждаме го като непрекъснато разрастващ се организъм. Когато излезе нещо ново и забавно, незабавно го тестваме и се опитваме да го осъществяваме. " Анелия Петришка, началник онлайн търговия в " Хиполенд " (hippoland.net):
" Насочили сме се към това да продължим да сортираме най-качествените играчки и игри. Селекцията за нас е извънредно значима, тъй като децата са най-взискателните клиенти и би трябвало да сме на равнище. " Vivre
Vivre e най-големият търговец за Централна и Източна Европа на артикули в домейна home&deco. Компанията, която е румънска, започва през април 2012 година и още през идната година отваря пазара в България. Следват Унгария, Хърватия, Полша, Словения, Словакия, Чехия, а от предходната година и Гърция. Сега уеб сайтът - за всички тези страни, е посещаван от към 8 млн. души средногодишно. Категорията, която обезпечава максимален доход, е меката мебел, следвана от декора. " Хората, които за пръв път поръчват онлайн, избират артикули, които не са с огромна стойност, с цел да се уверят, че всичко с компанията е наред ", изяснява известността на категорията фон Ирена Ивановa, интернационален сътрудник по обслужване на клиенти. Другите категории са аксесоари за баня, спалня, кухня, осветителни тела, килими и начин на живот. Vivre предлага над 200 хиляди продукта и реализира към 50 хиляди доставки месечно от двата си склада. По-големият склад е в Букурещ. Той разрешава бърза и лесна доставка до България е вероятно връщане на артикули гратис в границите на 30 дни. За да форсира процеса на доставки до по-отдалечените пазари - изключително Полша и Чехия, компанията е отворила и склад в Братислава. Baby.bg
" Идеята за baby.bg се зароди от неналичието на задоволително мощен състезател в тази ниша в България. Имаше доста на брой дребни планове, само че никой сякаш не искаше да сплоти повече снабдители, повече артикули, да постави професионални старания и консистентност, тъй че да завземе огромен пазарен дял. Там уцелихме десетката и може би по тази причина нашият план се получи толкоз сполучлив ", споделя Драгомир Драганов, който се занимава с маркетинг тактики, автоматизации и бизнес процеси в уеб страницата за бебешки храни, облекла, играчки и аксесоари. " Една-две години въобще нямахме визия какво вършим. Аз персонално съм минал по всички стъпала на йерархията. Тези познания в този момент ми оказват помощ да създаваме складови системи, които да дават отговор на бизнеса ни, а ние изпращаме 2000 - 3000 колета на месец. Помогнаха ни да забележим от първо лице всички маркетингови канали, да преценим кои работят за нас, да се фокусираме върху тях. Заради това планът се надгражда с всяка минала година. Ръстът ни е 30% на годишна база и това продължава систематично, тъй като поставяме от ден на ден старания и вършим нещата професионално, тъкмо като огромен уебсайт ", прибавя той. Hippoland.net
Първоначално имахме физическите магазини, които бяха извънредно разпознаваеми. Нашият притежател искаше да придвижи тази известност и онлайн, споделя Анелия Петришка, началник електронна търговия във веригата хипермаркети за детски артикули и играчки " Хиполенд ".
Онлайн магазинът стартира през 2012 година Оттогава той е " една дребна платформа с доста вяра ". Сега през него " Хиполенд " осъществя 7% от общите си продажби. През 2019 година се чака растежът в този канал да бъде 20% - над междинния за интернет търговията в България. " В началото системата ни беше обща, нямахме синхронизация със складовата ни система. Пробвахме едно, то върви, след това друго, което върви повече. Така стигнахме до миг, в който всичко е синхронизирано ", споделя Петришка. Клиентите на уеб страницата виждат в действително време действителната наличност, с която онлайн магазинът разполага. Така се минимализират проблемите, които се получават, когато хората поръчат, а няма наличност на стоката. От две години работят със личен склад и това е подобрило организацията. " Стараем се да следим новите трендове откъм оптимизации на платформите, заплащанията и доставките. Портфолиото ни е извънредно огромно – включва над 20 хиляди продукта ", споделя тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР