Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване
Коментари Харесай

Скок на място


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
След като в края на предходната година междинната рентабилност на пенсионните фондове се беше устремила към нулата, през полугодието на 2019 година наклонността се обръща. Възстановяването на финансовите пазари през този интервал се отрази и на резултатите им – към края на юни всички са на плюс с едно-единствено изключение. В същото време активите под ръководство на всички частни пенсионни фондове за първи път в историята им минават равнището 14 милиарда лева Това обаче се дължи по-скоро на наложителния им темперамент и вноските от работещите, в сравнение с реализирана рентабилност. В частните пенсионни фондове в България се обезпечават близо 4 млн. българи, като заплащанията от тях след пенсия би трябвало да компенсират по-ниската осигуровка, която отива в държавния Национален осигурителен институт.

Леко над %

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Към края на юни междинната рентабилност на универсалните фондове минава един % и е 1.54%. Това равнище обаче е надалеч от резултатите преди две години, когато приблизително пенсионните фондове носеха към 5-6%. Все още неприятната вест обаче е, че долната, под която фондовете не могат да падат, е негативна – при универсалните фондове тя е -1.46%, при професионалните е -1.55%, а при доброволните фондове такова ограничаване няма. Ако резултатът на схемите е под долния предел, пенсионните сдружения би трябвало да компенсират със личните си запаси, а в случай че е над горния - да заделят пари в тях. При УПФ и ППФ таванът към края на юни е 4.54 и 4.45%.

В случая данните са на Комисията за финансов контрол и обгръщат интервал от две години, изчислени на база рентабилност на годишна база, като взима изменението на цената на един пенсионен дял, който потребителите си " купуват " при заплащане на осигурителна вноска. Преди да стане това, пенсионните фондове първо удържат еднократна " входна " такса от всяка вноска и в посочената от КФН рентабилност тя действително не е включена. До края на предходната година таксата беше по закон до 4%, а от началото на тази е понижена до 3.75%. Всички сдружения удържат оптималната такса, като само при най-голямото сдружение " Доверие " тя е 3.6% за обезпечени във фонда й най-малко 10 години.

При универсалните фондове, в които се обезпечават наложително всички работещи българи, родени след края на 1959 година, няколко са над междинната рентабилност. Това са околните до " Химимпорт " " ЦКБ Сила " и " Съгласие ", като последният е и водач по този индикатор. Гравитиращият към енергийния необут Христо Ковачки фонд на " Топлина " също е над междинния показaтел. Някои фондове към стопански групи постоянно влагат и концентрират активи в свързани и не изключително ликвидни компании, което може и да изкривява доходността. С рентабилност на междинната са и универсалните фондове на " ДСК Родина " и Ен Ен. Същите пенсионни сдружения имат рентабилност над междинната и при професионалните фондове, в които се обезпечават работещите при тежки условия на труд.

Под въздействието на пазарите

Представянето на пенсионните фондове мощно зависи от това на финансовите пазари. Затова, когато през 2017 година имаше взрив на тържищата, междинната им рентабилност даже мина 6%, само че след това настъпиха разтърсвания, които смачкаха резултатите им. От началото на тази година стартира известно възобновяване по пазарите, само че като цяло несигурността на тях става все по-голяма. Пенсионните фондове имат ограничавания за вложенията си, като немалка част от активите им са вложени и в акции на български компании, само че представянето на локалната борса въобще не може да се каже, че е приемливо. Доходността на държавните скъпи бумаги също е на рекордно ниски равнища поради нулевите лихви. Доказателство за това бяха и последните аукциони, които организира Българска народна банка за продажба на 10- и 20-годишни облигации. Именно ниската им рентабилност принуди пенсионните фондове да вземат участие по-предпазливо на тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР