Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване
Коментари Харесай

Борсовата въртележка на IT лидерите


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Коя е най-голямата обществена компания в света? Доскоро отговорът на този въпрос беше напълно елементарен - Аpple. В момента обаче възможностите за верен отговор са доста по-малки. На 3 декември да вземем за пример в границите на няколко часа отговорът беше Apple, по-късно Amazon, Apple, Microsoft и най-после още веднъж Аpple. Същото се случваше и на идващия ден, когато поради нови терзания към стопанската система на Съединени американски щати и комерсиалната война IT фирмите се простиха с по към 4% от капитализациите си.

" Червеният ноември ", както бе наименуван предишния месец на тържищата поради разтърсванията на огромните показатели, породи опцията за такива ротации, както и немислимото допреди една или две години - Microsoft още веднъж да бъде на международния връх, откакто бе преместен от него от Apple през 2010 година

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Заради спадовете в цената на колосите в света към този момент няма компания с пазарна капитализация 1 трлн. $. А единствено преди три месеца имаше две – Apple и Amazon, въпреки компанията на Джеф Безос да беше над тази граница за малко и бързо да се върна под нея. Разместванията измежду най-големите на борсата са огромни, само че остава въпросът до каква степен тези придвижвания са постоянни. Причините вложителите да се съмняват в стабилността са доста.

Причините не са в фирмите

Причините за спадовете в множеството огромни софтуерни компании не са в самите тях. До огромна степен те станаха жертва на цялостното течение на Уолстрийт към промяна на показателите, както и страховете на вложителите от ескалация на комерсиалната война сред Китай и Съединени американски щати. На срещата на Г20 американският президент Доналд Тръмп и китайския Си Цзинпин доближиха до съглашение, че няма да има нови мита и цени най-малко в идващите 90 дни, в които водещите договаряния би трябвало да доближат до по-широка договорка. В това решение се крие бързото възобновяване на тържищата и акциите, най-малко значително, на множеството колоси. Това обаче беше за малко, откакто в сряда се върнаха терзанията за щатската стопанска система и комерсиалната война.

Apple и Amazon от бизнес позиция са същите компании, които бяха и преди три месеца, когато обаче се оценяваха с сред 15 и 25% по-високо от пазара. При Apple повода за спада се крие в упованията за по-ниски продажби на трите нови модела iPhone – Xs, Xs Max и Xr. Тези упования пък са подбудени от данните за по-малко поръчки към доставчиците на части за смарт телефоните на компанията. При Amazon и Alphabet (компанията - майка на Google) аргументите за спадовете са в графата политически, като посоката на цената зависи и от цялостното въодушевление на пазарите, което през ноември бе песимистично.

Тревогите са, че цялостната неустановеност в международната търговия и неразбирането сред най-големите стопански системи в света ще се отрази на растежа на приходите – най-важния индикатор за множеството вложители. На процедура днешната цена на акциите на софтуерните компании се пресмята върху това какви са упованията им за идващите няколко години, а не какви са резултатите им в този момент.

Най-голямата жертва на тези упования несъмнено е Фейсбук, която по-рано през годината напусна групата на петте най-големи компании по пазарна капитализация в света и най-малко към този момент не се вижда скорошно завръщане в петицата. Акциите на компанията претърпяха два катаклизъма до момента през годината – един през март поради абсурда с Cambridge Analytica, чийто резултат обаче бързо бе заличен от вложителите, и един през юли, когато платформата разгласи, че чака осезаемо закъснение на растежа на доходи и консуматори. Оттогава насам Фейсбук е изгубила над 35% от цената на акциите си. На месечна база обаче най-губещи са акциите на Apple.

Завръщането на Microsoft

Неочакваният победител от създалата се обстановка е Microsoft. Гигантът, който от десетилетия е измежду най-големите компании в света, от дълго време загуби блясъка си за вложителите и макар голямата си пазарна капитализация не се преглежда като част от " новата промишленост " като групата FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google).

Microsoft обаче извади дългата съчка през ноември. Накратко, бизнесът на компанията просто не е толкоз подвластен от протичащото се в политически аспект. Изпълнителният шеф на компанията Сатя Надела сполучливо прекатурна бизнес тактиката на Microsoft, която в този момент е насочена най-вече към напредък в облачните услуги. Към този фактор може да се добави и че упованията към високотехнологичната софтуерна компания просто не са същите като към другите от бранша. Това прави цената на акциите на Microsoft по-стабилна и по-малко подвластна от тримесечните отчети.

Именно на издръжливостта Microsoft дължи връщането си на върха на обществените компании (макар и едвам за няколко часа, най-малко към момента). Оценката на Microsoft върви постепенно нагоре през последните години, а когато има разтърсвания на пазара, този напредък стопира, само че не потегля бурно надолу, както се случи с Applе, Amazon и Фейсбук.

Временно мъртвило

Уолстрийт одобри добре новината за " краткотрайното помирение " сред Китай и Съединени американски щати във връзка с повдигане на цени и мита. Dow Jones бързо се върна на равнище 26 хиляди пункта, само че това не прави показателите по-малко уязвими по отношение на новините от международната политика. Общото придвижване на огромните тържища съвсем постоянно се отразява и на софтуерните колоси, както и противоположното – в доста от " алените " дни през ноември повода за цялостния спад на показателите се криеше в спад в цената на някой от софтуерните колоси, който от своя страна повличаше и останалите поради групирането им.

Сделката сред Китай и Съединени американски щати (съмненията, че това ще се случи, се увеличават) дава опция на акциите да завършат годината на положителна нотка и е в границите на оптимистичните, само че въпреки всичко реалистични прогнози Apple и по-малко евентуално Amazon да стартират 2019 година още веднъж с трилионни оценки от пазара. Alphabet и Microsoft, в случай че запазят общата наклонност за цената на акциите си през последните няколко години, ще би трябвало да се поздравят с този триумф " чак " идната година.

Инверсия на какво?

В сряда Уолстрийт загуби 3%, а софтуерните акции - сред 4 и 5%. Причината беше мощен спад на доходността по 10-годишните американски облигации - под 3%, откакто през предходната седмица Федералният запас даде сигнали, че може да постави завършек на тригодишния цикъл на намаляване на лихвите. Спадът на дълготрайната рентабилност докара до деформиране, или инверсия, на така наречен " Крива на доходността ", откакто краткосрочните лихви по държавните облигации станаха по-високи от тези по дълготрайните. Това се изтълкува от вложителите като симптом за закъснение на щатската стопанска система – или че растежът в бъдеще ще е по-нисък от сегашния, което докара и до разпродажби на акции. В такива случаи се следи и класическата пазарна корелация, когато вложителите разпродават корпоративни бумаги, с цел да купуват държавни облигации, което се отрази в повишаване на цените им и понижаване на доходността.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР