Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване През последното десетилетие властите наред

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване През последното десетилетие властите наред
Коментари Харесай

Море от дългове


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
През последното десетилетие управляващите наред с някои банкери се пробваха да преобразуват финансовата система, тъй че тя да работи като бушон, който поема икономическите шокове, а не като усилвател, който утежнява нещата. Те са изправени пред тежко тестване в лицето на вируса COVID-19 и провокираните от него стопански разриви наред с ценовата война при петрола, оркестрирана от Саудитска Арабия. Основното терзание е международният океан от корпоративни отговорности на стойност 74 трлн. $. На Уолстрийт кредитните спредове на рискови облигации се разшириха, до момента в който в Италия, чиято стопанска система се господства от банките, цените на акциите на двете най-големи банки - Intesa Sanpaolo и UniCredit, през последния месец са спаднали надлежно с 28% и 40%.

Споменатата суматоха има четири детайла: бързо дълготрайно повишаване на кредитирането, разразяваща се ликвидна рецесия в фирмите, защото офисите и фабриките са затворени поради наложената карантина, запечатване на някои кредитни пазари и подозрения по отношение на устойчивостта на банките и дълговите фондове, които биха понесли загуби.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Да вземем първо кредитирането. Компаниите излязоха от финансовата рецесия през 2007-2009 година в относително трезво въодушевление, само че от този момент не съблюдават никакви ограничавания. Глобалният корпоративен дълг (без финансовия сектор) е повишен от 84% от Брутният вътрешен продукт през 2009 година до 92% през 2019 година, демонстрират данни на Института за интернационалните финанси (IIF). Съотношението се е повишило в 33 от 52-те страни, които институцията наблюдава. В Америка нефинансовият корпоративен дълг се е повишил от 43% от Брутният вътрешен продукт преди десетилетие до 47% в този момент, демонстрират данни на Федералния запас.

Стандартите за кредитиране се размиха. Две трети от нефинансовите корпоративни облигации в Америка са с рейтинг " отпадък " или с една степен от горната страна - " BBB ". Извън Съединени американски щати делът е 39%. Рейтингите на компании, за които може би смятате, че имат постоянни салда - като телекома AT&T, се намаляват, до момента в който други са обременени с задължения от изкупуване. А се появяват и порочни привички, като да се употребяват облагодетелстващи ограничения за облага при пресмятане на ливъриджа на компаниите.

Всичко това оставя бизнеса по-уязвим към втория фактор - шокът от COVID-19 и спадът на цените на петрола. Около 7% от нефинансовите корпоративни облигации в международен мащаб се дължат от промишлености, които сa наранени от вируса, като самолетни компании и хотели. С петрола, чиято цена е към 35 $ за барел, американските пристрастени към дълг петролни компании са в усложнение. Енергийният бранш е 8% от пазара на облигации.

Далеч по-широк набор от компании може да се сблъска с ликвидна рецесия, в случай че краткотрайните прекъсвания и карантините се разпространят. В Китай през последните месеци финансовите усложнения и неофициалните отлагания на заплащания са необятно публикувани. Една мултинационална компания споделя, че е облекчила изискванията си за заплащане с снабдители в Китай. HNA, безобразно задлъжнял конгломерат, който ръководи и самолетна компания, е избавен от държавното управление.

За да придобие визия за евентуалните вреди в други страни, Economist направи недодялан " стрес-тест за кредитно стягане " на 3000 нефинансови компании, регистрирани отвън Китай. Той допуска спад на продажбите им с две трети, както и че те не престават да заплащат настоящи разноски, като лихви и заплати. В рамките на три месеца 13% от компаниите, представляващи 16% от общия дълг, изразходват наличния си кеш. Те ще бъдат принудени да вземат заеми, да свият активността или да банкрутират по част от техния смесен дълг в размер на 2 трлн. $. Ако интервалът се удължи до шест месеца, съвсем една четвърт от всички компании няма да имат налични средства.

Сигурността на понижаването на рейтингите на компании, опериращи в промишлености, свързани с пътуванията и петрола, както и опцията за по-широка рецесия, са третото терзание. Кредитните деривати, най-активно търгуваната част на пазарите с закрепен приход, са в положение на обратен тласък. Индексът CDX, който отразява разноските за обезпечаване против несъблюдение на дълг от капиталов клас, е на най-високото си равнище от 2016 година насам, както и iTraxx Crossover показателят, който покрива рисковите европейски кредитополучатели. Извън общественото пространство частно търгуваният дълг към този момент се търгува с огромен дисконт в цените. Емитирането на нов дълг е " пресъхнало ", споделя ръководителят на огромен фонд управител. Това бързо може да се трансформира в сериозен проблем, защото компаниите би трябвало да рефинансират дълг от 1.9 трлн. $ в международен мащаб през 2020 година, в това число 350 милиарда $ в Америка.

Фрагментираните пазари съставляват четвъртият детайл - устойчивостта на институциите, които отпускат заеми и купуват облигации, е сериозна. Повечето американски облигации са благосъстоятелност на пенсионни фондове, застрахователи и взаимни фондове, които могат да се оправят със загубите. Но някои ще се откажат да купуват повече. А 10-20% от целия американски корпоративен дълг (облигации и заеми) е владеене на по-езотерични принадлежности като облигации, обезпечени със заеми (CLO) и борсово търгувани фондове (ETF). Такива експозиции към момента не са изцяло тествани в нескончаем интервал на мощен стрес на пазара.

Кой тогава може да работи като източник на непоклатимост и свежо кредитиране? Някои огромни богати на кеш компании като Apple биха могли да дават по-благоприятни условия за заплащане по своите вериги за доставки. Частните дялови фондове имат капитал за горене. Но в последна сметка доста ще зависи от банките, които имат взаимоотношенията и гъвкавостта да отпускат заеми и да залеят компаниите. Американските банки имат своите дефекти - Goldman Sachs да вземем за пример има 180 милиарда $ заеми и задължения за разпределяне на заеми с рейтинги BBB да вземем за пример. Но като цяло те са в прилична форма, със солидни облаги и финансови позиции.

Извън Америка картината е по-малко успокояваща. Европейските банки вършат дребни печалб, частично тъй като лихвите са толкоз ниски. Италианските банки имаха възвращаемост на личен капитал единствено 5% предходната година. Откакто вирусът удари, цената за обезпечаване на дълга им против несъблюдение внезапно се увеличи, което е знак, че те към момента могат да станат източник на болест. Поддържаните от страната банки в Китай и Индия ще постъпват съгласно напътствията на политиците. Но те към този момент са изправени пред оправянето с огромни неприятни задължения.

Глобалният бизнес може да се нуждае от великански " мостови заем ", с цел да премине през няколкото тежки месеца. И държавните управления може да се наложи да се намесят, с цел да се случи това - посредством заливане на кредитните пазари с ликвидност, посредством понижаване на налозите, с цел да се подсигуряват пари в брой на фирмите и посредством оферти към банките да отпускат заеми и да оферират отлагания на заплащанията. Световната финансова система към момента не е станала източник на болест сама по себе си. Но не е и посочила, че непринудено може да помогне на компаниите и семействата да се оправят с противен, само че временен потрес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР