Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по темата Взаимните фондове

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по темата Взаимните фондове
Коментари Харесай

Колко носи пенсионният ми фонд


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Взаимните фондове в България към този момент ръководят 3.8 милиарда лева

Активите им нарастват с 21% на годишна база, което е 24-о следващо тримесечие с растеж
26 авг 2018
Министерство, синдикати и фондове се схванаха по какъв начин ще се заплаща втора пенсия

Предложените от тях промени в Кодекса за обществено обезпечаване би трябвало да бъдат утвърдени и от Народното събрание
9 авг 2018
Пенсионна рентабилност под напън

Дългосрочно резултатите остават много над инфалцията и депозитите, само че спадът на тържищата се отразява отрицателно на фондвоете в кратковременен проект
26 юли 2018
Частните фондове ще бъдат задължени да вършат прогноза за бъдещите пенсии

Още промени в КСО носят повече бистрота за обезпечените, само че и нови тежести и разноски за фондовете
24 юли 2018
Средната партида за втора пенсия се е нараснала с 11% до 2886 лева

Годишният растеж на спестяванията в универсалните фондове обаче се забавя, откакто тримесечие по-рано растеше с близо 16%
16 май 2018 Как да четем тази рентабилност
Комисията за финансов контрол пресмята представянето на пенсионните сдружения на всяко тримесечие. Тя обгръща резултата от капиталовата активност през последните две години, изчислена на годишна база, като взима изменението на цената на един пенсионен дял, който потребителите си " купуват " при заплащане на осигурителна вноска. Трябва да се има поради, че преди да стане това, пенсионните фондове първо удържат еднократна " входна " такса от всяка вноска. Тоест в посочената от КФН рентабилност не е калкулиран разходът, който потребителите имат за въпросната входна такса, която по закон е до 4% и съвсем никое сдружение не постанова по-ниска. Изключение прави " Доверие ", при които таксата е с 0.15 процентни пункта по-ниска за лицата, които са се осигурявали в него най-малко 10 години. Според Кодекса за обществено обезпечаване оптималната входна такса ще бъде понижена на 3.75% при започване на 2019 година
Доходността на пенсионните фондове пада и през третото тримесечие на годината, а междинното й равнище към този момент е под това на инфлацията. Данните на Комисията за финансов контрол демонстрират, че най-масовите универсални фондове са постигнали приблизително 3.19% към края на септември. В същото време показателят на потребителските цени е 3.6% към септември, а два следващи месеца преди този момент беше 3.5%. Разбира се, сравнението е малко условно, защото за доходността на пенсионните фондове се вземат данни две години обратно, само че дава добър ориентир какво се случва с партидите на спомагателното обезпечаване на 3.6 млн. работещи българи.

Средната рентабилност се намалява към този момент четвърто следващо тримесечие и това съответствува с несигурното показване на финансовите пазари в Европа, Азия и в България, където са вложени забележителна част от активите на фондовете. В същото време цената на един дял от началото на годината е на минус, т.е. единствено за този интервал техните вложения се обезценяват.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Освен междинна рентабилност комисията за финансов контрол дефинира минимална и оптимални междинни доходности, в които фондовете би трябвало да се вместят. Ако резултатът е под долния предел, те би трябвало да компенсират със личните си запаси, а в случай че е над горния - да заделят пари в тях. Такова условие няма само за доброволните фондове, само че визира универсалните и професионалните. В случая за УПФ към края на септември минималната е 0.19, а оптималната 6.19%, а за ППФ - надлежно 0.22 и 6.22%.

Над междинната

При универсалните единствено два фонда са над междинната рентабилност – с най-висока е " ДСК Родина " - 4.69%, въпреки и тя да пада това тримесечие. Другият фонд над междинната линия е универсалният на " Съгласие ". Любопитно е, че това са двете сдружения, които имат надлежно максимален чист приток нови клиенти и най-големия отлив към края на полугодието (за деветмесечието още няма статистика). Една от аргументите за огромния приток към " ДСК Родина " е развитата клонова мрежа на банковата група, към която принадлежи сдружението, с което може да притегля нови клиенти и за пенсионното си сдружение. Теоретично това може да се каже и за " Съгласие ", които гравитират към групата на " Химимпорт ", където са и " ЦКБ Сила " на едноименната банка.

Пред " Капитал " Николай Марев, който е изпълнителен шеф на " ДСК Родина ", изясни сегашната рентабилност с по-високото насъбрано равнище от 2017 година " През предходната календарна година " ДСК Родина " осъществя рентабилност в универсалния фонд от съвсем 9%, която беше с над 2% (над 200 б.п.) по-висока от тази на конкуренцията, по тази причина и 2-годишната рентабилност към 30 септември е по-висока от междинната за пазара за УПФ ", сподели той.

Средната рентабилност при универсалните фондове пада за четвърто следващо тримесечие, или към този момент цяла година. През третото тримесечие на предходната година тя беше 6.2% и оттогава действително е на половина. Същото се отнася и за доброволните фондове, които най-често се употребяват от работодатели като спомагателна обществена облага за чиновниците, както и при професионалните пенсионни фондове, в които се обезпечават лица от втора и трета категория труд като служители на реда и пожарникари.

Защо пада доходността

" Тази година волатилността на финансовите пазари е забележителна, макар че американските показатели означиха нови исторически върхове предишния месец и доходността им от началото на годината е сред плюс 3 и 8%, то в Европа за жалост Германия и Франция са на надлежно минус 10% и минус 4% от началото на годината, а азиатските показатели също означават обилни негативни стойности. Това комбинирано с инфлация и повдигане на главните лихви в Съединени американски щати въздейства върху доходността и на цените на страните облигации, които също инкасират загуби при повдигане на тяхната рентабилност ", разяснява Николай Марев.

" От началото на годината голям брой фактори оказаха и не престават да оказват въздействие върху доходността на финансовите активи, надлежно на пенсионните фондове, като участници на финансовите пазари. Сред главните са комерсиалните войни на президента Тръмп, ескалацията на напрежението към Турция, което към този момент има своето икономическо отражение, измененията в Италия и упованията за повишение на лихвените проценти и скоростта, с която това ще се случи, като всичко това се допуска да откри своето (устойчиво) решение по-далеч в бъдещето ", разяснява и Мирослав Маринов, изпълнителен шеф на ПОК " Доверие ".

От тук накъде

От доходността зависи и бъдещата частна пенсия на родените българи след края на 1959 година, която би трябвало да добави и компенсира понижения размер на държавната. С промяната от 2000 година една част от осигуровките отиват в частния фонд за сметка на тези към Национален осигурителен институт. Затова и бъдещата рентабилност е значима и би трябвало да вълнува всеки работещ българин. Все отново в дълготраен проект е по-трудно да се вършат прогнози за разлика от краткосрочните.

" Поради увеличената волатилност явно всевъзможни прогнози са краткосрочни и недотам надеждни, само че каквито и сюжети да се развият, пенсионните фондове като дълготраен вложител нямат избор, с изключение на да запазят или да усилят диверсификацията както по класове активи, по този начин и като география и да не поемат несъразмерни опасности в търсене на по-висока рентабилност ", е мнението на Мирослав Маринов от ПОК " Доверие "

" До края на годината има още 2 месеца, тъй че, макар че все още всички сдружения са на негативна рентабилност от началото на годината, е допустимо тя да бъде обезщетена и да се осъществят минимални позитивни стойности ", разяснява Николай Марев. Според него за идната година е много мъчно да се дадат прогнози поради непредвидимата световната политика на Съединени американски щати, комерсиалните напрежения, които провокира, и по какъв начин те ще се отразят на производството и потреблението на артикули и услуги в световен мащаб. " В Европа, да не забравяме въздействието на BREXIT и турбуленцията, която основава държавното управление на Италия с новите си фискални проекти. Накратко, чакам не по-малки турбуленции и волатилност и през идната година. Някои анализатори даже спрягат и по-сериозни стопански земетресения и начало на криза ", споделя още той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР