Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по темата Първата онлайн

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по темата Първата онлайн
Коментари Харесай

Година на промени за глобалните ритейлъри


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Първата онлайн гражданска война

Глобалната онлайн търговия към този момент е в трилиони долари и трансформира бизнес модела на всички магазини и консуматори
4 авг 2017
Глобалният е-ритейл: Магазинът в моя джоб

С интернет и новите технологии пазарът еволюира до степен, че към този момент не може да се разграничи къде свърша оф- и къде стартира онлайн магазинът
31 мар 2017
Все по-слаби европейски магазини

Падащи обороти, затворени магазини и огромна конкуренция са чертите на ритейл пазара, разказани от Deloitte
12 фев 2016 Текстът е част от специфичното издание " Регал 100 ". Изданието е подарък за всички клиенти Капитал PRO. Всички останали читатели могат да го намерят онлайн тук.

Търговията на дребно претърпява голяма промяна, подтиквана не толкоз от самите вериги, колкото от потребителите. Благодарение на възхода на технологиите клиентите могат да пазарят когато, където и както пожелаят - в магазините, онлайн, посредством смарт телефона, с глас или с един клик. Трансформацията изоснови промени бизнес модели в цялата промишленост, се споделя в отчета на Deloitte за най-големите вериги в ритейл бранша - Global Powers of Retailing 2018.

Според създателите на годишното проучване нововъведенията в промишлеността стават с по-бързи темпове от всеки път, което е предизвикателство за по-традиционните вериги, привикнали да наблюдават главно индикатори като напредък, доходност и продуктивност на кв.м в обектите. Но стандартите се трансформират и някои от по-младите и гъвкави компании като онлайн колосите Amazon и JD.com се възползват, като се отхвърлят от краткосрочната облага, с цел да уголемяват бизнеса си. Промените се потвърждават и от красноречивите данни за физическите магазини - през 2017 година в Съединени американски щати са били затворени рекордните 6885 обекта.

Ритейлърите в целия свят са принудени да се приспособяват към новите действителности, в които потребителят не се интересува дали извършването на покупки е в магазина или онлайн. Всъщност той желае да има всичките благоприятни условия - целият развой на извършване на покупки включва авансово изследване на цените, посещаване на магазини, както и онлайн покупки. Според изследването на Deloitte The New Digital Divide дейностите в цифрова среда на потребителите повлияват 56 цента от всеки изхарчен $ във физическите магазини по отношение на едвам 36 цента три години по-рано.

Мащабни промени

Огромните промени в бранша се виждат с просто око при съпоставяне на топ 10 на най-големите търговци на дребно в света през фискалната 2016 година (до юни 2017 г.) и 2001 година Макар Walmart да продължава да е номер едно за 20-а поредна година, единствено четири от участниците отпреди 15 години са измежду водещите 10 и в тазгодишната ранглиста. А най-динамичната компания в цялото нареждане е точно цифрова - Amazon е скочила от 157-а позиция до номер 6, а приходите й от търговия на дребно към този момент доближава 100 милиарда $. Минималният необходим предел за нахлуване в топ 250 е повишен от 2.4 милиарда $ през 2001 година до 4.73 милиарда $.

Водещите 10 компании завземат все по-голям дял от продажбите в промишлеността, като доближават 30.9% от оборота на топ 250. Петте вериги на върха остават същите както и в миналогодишната ранглиста - Walmart, Costco, The Kroger Co., Schwarz и Walgreens Boots. Далеч по-интересна е долната част от топ 10, която беше разместена поради органически напредък, придобивания и промени във валутните курсове, се споделя в отчета.

Walmart продължава превъзходството си над ритейл света. Приходите на американската верига още веднъж потеглиха нагоре с помощта на увеличените продажби в магазините на марките на групата - Walmart и Sam’s Club, както и ускорените онлайн акции в целия свят. Сред тях е и алиансът с китайския е-търговец JD.com. Walmart продаде онлайн бизнеса си Yihaodian на JD.com, а в подмяна получи дял от 5% в водача на китайския пазар.

Следващите две компании в тройката също са американски - Costco и The Kroger Co., които регистрират напредък с помощта на придобивания и мощни продажби в магазините. Германската Schwarz Group остава на четвърто място със стабилен напредък от над 5% макар по-слабото евро през интервала. Очакванията са първите магазини на Lidl в Съединени американски щати да се отразят позитивно на резултатите през идващия регистриран интервал. След сливането на фармацевтичната верига Walgreens с европейския водач Boots и търговеца на едро Alliance Healthcare през 2015 година обединената компания Walgreens Boots Alliance продължава да регистрира мощен напредък.

Безспорният първенец в класацията още веднъж е Аmazon, който регистрира двуцифрен процентен напредък за поредна година от основаването му през 1994 година През фискалната 2016 година скокът в приходите от ритейл активност е съвсем 20%, което изкачва компанията на Джеф Безос с четири места до номер 6. Зад растежа стоят нововъведенията в предлаганите артикули и услуги, както и агресивното нахлуване на Amazon в продажбата на хранителни артикули с придобиването на веригата Whole Foods Market. Очакванията на екипа на Deloitte са Amazon да се изкачи още няколко места в идващите години.

Десет против 250

Водещите 10 ритейлъра са надалеч по-глобално фокусирани от фирмите в топ 250 - работят приблизително в 15 страни по отношение на 10 за цялото нареждане. Три от веригите в топ 10 - Aldi, Schwarz и Carrefour, обезпечават повече от половината от приходите си от продажби на дребно от задгранични интервенции. Над една трета от оборота на Amazon идва отвън Съединени американски щати и към 25% при Walmart и Costco. Kroger е единствената компания в тoп 10 без активност в други страни.

Растежът на водещите 10 групи също по този начин надминава този на топ 250, само че пък маржът на облагата е леко по-слаб от този за цялата ранглиста - главната причина за това е, че осем от десетте водача работят в бранша на бързооборотните артикули, който не се слави с огромна доходност. Възвръщаемостта върху активите (ROA) обаче е напълно различен случай - там междинният индикатор за топ 10 е два пъти по-висок от топ 250, което ясно демонстрира какъв брой ефикасни са интервенциите им и контролът върху инвентара.

Европа vs Америка

Базираните в Северна Америка ритейлъри са над една трета от всички 250 компании - 87, само че пък носят към половината от приходите в цялата ранглиста. В същото време районът (и особено САЩ) изостава по междинния напредък в целия топ 250. Над 42% от всички вериги в района оперират единствено на домашния си пазар.

Делът на Европа в целия топ 250 продължава да понижава. Броят на фирмите от района към този момент е 82 от 85 през фискалната 2015 година и 93 година по-рано. Все отново укрепването на европейските стопански системи през интервала и няколко мегасделки (най-вече Ahold/Delhaize и FNAC/Darty) доведоха до стабилен напредък на континента - 4.9% на годишна база при марж на чистата облага от 3.4%.

По сегменти

Секторът на бързооборотните артикули е водач по брой на фирмите и междинен оборот в топ 250. Той има 135 представителя в класацията, или 54% от всички, както и две трети от приходите. Средният оборот на веригите е 21.7 милиарда $. Техниката и потребителските артикули са на второ място със междинен оборот 14.7 милиарда $ и 51 компании в подреждането. На трето място по представители - 43, са облеклата и аксесоарите, само че при тях междинните доходи са по-ниски - 10 милиарда $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР